Konsten att höja relationer mellan kvinnor

Konsten att höja relationer mellan kvinnor

Första gången jag hörde Zhala Rifat på riktigt, var när hon uppträde live på en Stand-Up show, för något år sedan. Jag hade hört henne innan dess, men aldrig riktigt fastnat.

Precis som en bra bok kan svepa iväg dig, lyfta dina tankar, ge dig nya insikter — så tung är också en verkligt bra låt, så intressant kan även en artist vara. Trots att elektronisk musik har urholkats genom Aviciiklassen, trots öron trötta på all nyelektronisk musik, alla kategorier, fastnade jag där och då för Zhala. För musiken och det visuella. Känslan är svår att beskriva med en mening, men ungefär så här; Rosa Unicorns och feminister som kämpar, springa ifrån-och-till något, skava mellan ett vi och dom, glitter blandat med något drabbande.

När jag var tonåring tyckte alltid min pappa den musik jag lyssnade på var för brölig. Punk, grunge och rock av den sort som var tidstypiskt för 90-talet, tyckte han var överskattat. Musiken hade varit bättre under hans tonår — band som Beatles, Rolling Stones och musiker som kunde spela musik “på riktigt”. Idag kan jag sympatisera med hans synsätt — musiken var bättre förr —när jag var tonåring.

Därför blir jag glad när jag hör och ser Zhala. Hon är inte enformig, utan flerformig, musikaliskt och visuellt. Att hon dessutom tar musikvideon på allvar gör inte saken sämre direkt. I en tid då musikvideos inte får samma utrymme som under MTV-generationen, lyfter Zhala och producenten Roxy Farhat, bruna kvinnor som flätar varandras hår, vänskap mellan kvinnor, tryggheten att befinna sig i rum med allierade och/eller älskarinnor vi kan känna oss trygga med, känna kärlek för — relationer mellan tjejer har nedvärderats nog, musikvideon hyllar relationer mellan tjejer. Förutom den verkligt geniala videon, visar Zhalas artisteri att allt inte nödvändigtvis var bättre för. Att det finns en framtid av kreativa, modiga och duktiga artister — av idag.

Jag ställde ett par frågor till Zhala om senaste musikvideon, relationer och feminism.

Hej Zhala, vem är du?

– Tusen olika personer, kön, sexualiteter, chakran och partiklar, paketerad i fysisk form av en guzz med stil och hjärna hjärta.

I din senaste musikvideo I’m In Love flätar massa tjejer varandras hår, vad var din tanke bakom den?

– Det visar på intimitet och kärleksfull närhet, jag tycker det passar till en kärleks låt då mina relationer till tjejer är bland det mest intima och trygga jag har.

Varför tror du vi lär oss värdera kärleksrelationer högre än vänskap?

– Av någon biologisk anledning tror sig dom flesta individerna att just deras gener är extra speciella och måste förökas. Det är kopplat till den där konstiga tvåsamhetsbilden att drömmar och utveckling ska ske tillsammans med en person som man ska bli medberoende med. Jag förstår att det är trygghet för många, men för mig känns det mest som en rädsla. Kärleksrelationer och vänskap är väldigt nära kopplade för mig, sen har jag inte en sexuell relation till alla dom relationerna.

Hade du någon speciell tanke med att tjejerna i din senaste video till låten Zhala – I’m In Love är tjejer som rasifieras? Och tror du samma fråga skulle ställas om videon innehöll enbart vita tjejer?

– Jag och Roxy har ju båda vårat ursprung i mellanöstern och vi ville se vad som händer om vi skulle vara i ett rum med kvinnor med samma typ av bakgrund för att se hur det skulle kännas och vara. Men också ett sätt att identifiera om sig, ur ett okompromissat och tillrättavisat perspektiv. Att se vita tjejer är redan så neutraliserat, och då kan man tänka varför rasifieras och sticker det ut ur normen när man ser icke vita tjejer i grupp tillsammans i ett sammanhang?

Vad har du för erfarenhet av feminism och feministiska sammanhang?

– För mig har det handlar det om att vara med människor där jag inte behöver vara en roll eller ett kön. Jag känner mig som en del av samtalet nu på senare tid. Men jag blir frustrerad av att människor är så himla rädda, rädda för att ta steget, att bli fri från att se saker från den manliga blicken och det gäller även i feministiska sammanhang. Men over all så är ju dom flesta  sammanhangen jag är i bland feministiskt medvetna och öppna personer  —  och så är det ju för att det måste vara så för mig.

Foto: Elliot Foxprince.

AV

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.