Västsveriges största bildbyrå använder n-ordet

Västsveriges största bildbyrå använder n-ordet

Den kända bildbyrån Kamerareportage, Västsveriges största bildbyrå, har använt sig av bland annat “n-ordet” som kategori i sitt bildarkiv. När Mitch Boogy Kinabo nyligen i en facebook grupp kom över den informationen så sökte han på sajten, och det visade sig stämma. Du kunde i tisdags söka “n-ordet” som plural i deras bildarkiv och få tre träffar. När jag besöker sajten och fortsätter söka på andra termer så visar det sig att även “n-boll” ger en träff, och “zigenare” hela 111 träffar. Jag mailar Kamerareportage för en kommentar. Igår togs “n-ordet” taggen bort. Någon timme efter att jag upptäckt detta så får jag ett svar. 

Screen Shot 2015-01-06 at 21.04.09
Sökning på “n-ordet” i plural
Screen Shot 2015-01-06 at 22.05.29
Sökning på “zigenare”

När jag igår upptäckte att de tagit bort “n-ordet” taggen, så kom jag på att göra ytterligare sökningar på “afrikan” och “afrikaner”, och också dem ger träffar, varav en är en bild på en blackface-föreställning i Göteborg från 1935, det är alltså vita personer som genomför en grovt rasistiskt maktlek, och en annan är en bild på två svarta män som lika gärna skulle kunna komma från Latin- eller Nordamerika, eller från vilket annat land som helst faktiskt, med tanke på att inget identifierar dem som “afrikaner” i nationstillhörighet. Ovetskapen medges också, men ändå kvarstår taggen “afrikaner”. Den tredje är en grupp kvinnor i vad som för mig som ganska ovetande ser ut att vara mer traditionell västafrikansk klädsel, vilket jag sedan kollar med vänner och bekanta, där det så småningom visar sig att det rör sig om wolof kvinnor. Poängen är att en vit människa inte automatiskt skulle benämnas som europé, utan man skulle beakta huruvida det rörde sig om europé-amerikaner eller europé-oceanier, fast då naturligtvis bara kalla dem amerikaner eller australiensare eller nya zeeländare. Sättet som man har pratar om svarta på, så pratar inte vitheten om andra vita.

Screen Shot 2015-01-07 at 16.43.59
Sökning på “afrikaner”

Samma spel fortsätter sedan på ordet “indian” och dess plural. Jag vill klargöra att det inte finns “indianer”, det finns en pluralitet av olika amerikanska folkgrupper. “Indian” används i ett svenskt sammanhang oftast helt utan reflektion. “Indian” är inte som att säga Europé eller Afrikan, för att det finns inget Indianien, alltså, det finns inget landområde som bär detta namnet. De är inte heller indier, de är amerikaner, om en nu ska använda sådana termer. Termen “indian” har sedan används för att ta ifrån dem deras land. Genom att inte vara olika folk bundna till sina specifika områden så kunde de fördrivas till reservat, genom att “indian” beskrevs som annat än fullvärdig människa så kunde det användas till att förgöra dem. Jag bär på ett kulturellt arv från ett så kallat “indianfolk”. Jag motsätter mig denna term på den basis att det är en term som använts för att förgöra, fördriva, stjäla från, demonisera och förminska amerikanska folkgrupper. Sedan undrar jag varför de flesta bilder innehåller vita människor iklädda fjäderdräkt och utstyrslar som stundtals liknar traditionell sioux klädsel? Är de då “indianer”? Det finns så många problem med detta som jag inte har plats att skriva om här.

Screen Shot 2015-01-07 at 22.26.37
Sökning på “indianer”

Företaget Kamerareportage i dess nuvarande ägo bildades år 2003, alltså en bra bit efter att det i dagligt tal fortfarande var “ok” att använda n-ordet. “Kamerareportage ingår idag inom koncernen Provobis Holding, där bl a Göteborgs Auktionsverk är ett av innehaven.” Verkställande direktör för koncernen Provobis Holding är Rolf Kay Gerhard Lundström. Lundström är kanske inte själv medveten om att detta pågår i ett av hans 34 olika bolagsengagemang. Men vem är då ansvarig? Är det Styrelseordföranden för Kamerareportage, Jan Petter Ullberg? Är det VDn, Catarina Zatorska? Ska ansvaret tas utav den person som har genomfört taggandet utav de olika bilderna i databasen? I slutänden är chef och ägare även de ansvariga för vad som görs på ett företag, då de rimligen kan påverka detta genom sin makt. Men vad som är viktigare är att detta först och främst är ytterligare ett tecken på den strukturella rasismen som förnekas av många i Sverige.

Ni som inte har hört talas om Kamerareportage har kanske sett deras arbete, de har nämligen många välbekanta kunder, bland andra, Liber, Natur och Kultur (som förra året gav ut en samling texter om just rasismen i Sverige), Göteborgs Universitet, LRF Media – Allt om historia, Hotell Gothia Towers, Saluhallen Göteborg, Nya Ullevi, Lisebergsteatern, NK Kaffe, Thé och choklad, Stadsmuséet Göteborg, Sjöfartsmuséet Göteborg, Liseberg, Stena Line, Göteborgs-Posten, Gamla Göteborg, SEB, SVT Göteborg, Kulturtuben, Bingolotto, och Miljonlotteriet. De är även “partner för media” med Nova Media -postkodlotteriet, Kulturtuben/Lorensbergsteatern, Folkspel/Bingolotto, Västra Götaland Informationsavdelningen, Västra Götaland Folktandvården, och jobbar just nu på ”Domkyrkoboken”, på uppdrag från Svenska kyrkan. Det jag försöker illustrera genom detta listande är hur inget av alla dessa företag och institutioner har avkrävt Kamerareportage något tydligt ansvarstagande gällande denna frågan, för att  de kanske inte känt till det, och bara antagit att allt var bra. Om exempelvis SVT Göteborg, som är fullt med journalister hade kikat närmare så kanske detta hade framgått tidigare. Om Kamerareportage hade haft en tydlig policy vad gäller diskriminering av olika former så kanske detta aldrig ens hade hänt. Jag vill poängtera att detta handlar om något mycket större än ett företag.

Screen Shot 2015-01-06 at 22.20.53
sökning på “n-boll”

Här är frågorna jag skickat till Kamerareportage:

Vem bär ansvaret för detta? Var ledningen medveten om det? Om inte, varför inte?
Har det funnits några föreskrifter gällande olika rasistiska tillmälen eller liknande på företaget? (Då vill vi gärna ha en scan på dessa)
Har ledningen eller andra på företaget genomgått någon form av normkritisk utbildning och delat med sig av dessa kunskaper för de andra på företaget?
Om inte, skall en sådan genomföras nu?
Finns det några på företaget som själva är personligen drabbade utav dessa rasistiska termer?
Jobbar exempelvis några afrosvenskar eller romer för er? I så fall vill vi ge dem möjlighet att yttra sig i frågan.
Vad tänker ni göra för att rätta till det här? När ska ni ta bort dessa termer?
Och planerar ni exempelvis att donera pengar till antirasistiskt arbete som jobbar med att belysa den här problematiken? Som ett sätt att gottgöra.

Detta är svaret jag fick:

Hej Alex.

Kamerareportage och dess arkiv är ett gammalt bolag och har bytt ägare flertalet gånger, tyvärr  har gamla synder fått hänga med och därför är vi tacksamma att ni gjort oss uppmärksamma på detta.
Naturligtvis är det en självklarhet för oss att inte använda nedsättande och/eller rasistiska termer i våra bildtexter.

Vi kommer å det snaraste att korrigera de uttryck som kan uppfattas fel alternativt kan vara nedsättande eller på något sätt rasistiska.

Så tack igen  för att ni påpekat detta för oss och gjort oss uppmärksamma på detta.

Med vänliga hälsningar

Catarina Zatorska

Kamerareportage Bildbyrån i Göteborg AB
Norra Ågatan 10 A

41664 Göteborg

AV

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.