CinemAfrica släpper festivalprogram för 2016

CinemAfrica släpper festivalprogram för 2016

Imorgon (måndag 25 januari) släpper CinemAfrica officiellt sitt festivalprogram för 2016. Festivalen invigs den 25 februari på Debaser Medis. Huvudtemat och titeln för året är Movements, vilket syns i festivalens olika kategorier, såsom migration och olika människorättsrörelser, bland annat afrikanska feminismer. 


Mer precist är festivalen uppdelad i följande teman: The Land, African & Diaspora Feminisms, Forced Movements, Black Lives Matter, Music Dance and Art, och Other Notions. Bland de som besöker festivalen i år återfinns Souleymane Cissé, en av kontinentens filmgiganter, Sara Blecher, som har två filmer med i festivalen, Minna Salami, grundaren av den prisbelönta bloggen MsAfropolitan, och en av diasporans viktigaste opinionsbildare (som för övrigt lanserat begreppet afropolitisk), samt Debebe Eshetu, en av Etiopiens mest tongivande skådespelare, med en karriär som sträcker sig tillbaka till 60-talet.  

Unikt för årets festival är bland annat ett panelsamtal där svarta män kommer diskutera svart feministisk manlighet (Black Feminist Manhood) utifrån sedermera avlidne Marlon Riggs prisbelönta film från 1994, Black Is… Black Ain’t. Detta är förmodligen, enligt festivalkoordinatorn Samuel Girma, första gången ett sådant panelsamtal hålls i Sverige.
— Vi svarta män porträtteras i allmänhet endimensionellt, och därför känns detta panelsamtal efterlängtat och nödvändigt. Här får svart maskulinitet diskuteras i relation till allt ifrån heteronormen till cisnormen och vithetsnormen.

Invigningsfilmen är Sara Blecher’s Ayanda, ett porträtt av en ung arbetarklasskvinnas kamp i den afropolitiska storstaden Johannesburg.

Hela programmet släpps imorgon med releasefest på Afrosvenskarnas riksförbund. Från och med tisdag hittar ni också programmet på CinemAfricas hemsida.


Toppbild: Alex Rodallec

AV

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.