Vad betyder Tupac Amaru Shakur?

Vad betyder Tupac Amaru Shakur?

Idag är det 20 år sedan Tupac Amaru Shakur avled den 13 september, 1996, till följd av skottskador han lidit när hans bil beskjutits sex dagar tidigare i Las Vegas, och världen gick miste om en av de mest ikoniska rapparna någonsin. Alex Valencia Rodallec blickar tillbaks på mindre kända detaljer i Tupacs liv och går igenom hans namns betydelser.


And if you don’t know, now you know.

— Biggie Smalls (1972-1997)

Tupac, eller 2Pac, föddes som Lesane Parish Crooks 1971 i östra Harlem, New York, långt från den västkust han kom att representera. Året därpå döptes han om till Tupac Amaru Shakur av sin mor. Hans ursprung var dels afrikan-amerikanskt, dels europé-amerikanskt, samt eventuellt en del Tuareg på faderns sida. Tuaregerna är, för den som inte vet, ett amazigh folk (ofta felaktigt kallade berber, från grekiskans barbaros), vars egennamn betyder antingen “fritt folk” eller “ädla män”. De flesta tuareger lever i Niger och Mali, men folket återfinns även spritt över norra Afrika, och är känt som Sahara-öknens främsta invånare.

tupac-and-a-touareg-man
Tupac och en Tuaregman. Wikipedia och Manu Méndez/CC.

Snabbspolning framåt till 1983. Tupac är nu tolv år gammal, och går med i Harlems 127th Street Repertory Ensemble, där han bland annat spelar karaktären Travis Younger i Lorraine Hansberry’s berömda pjäs, En druva i solen, som jag tidigare skrivit om här. 1986 flyttar familjen till Baltimore. Där börjar Tupac studier i skådespeleri, poesi, jazz och balett, och ja, han dansade i tajts. Han uppträder i Shakespeare-pjäser (och refererar senare till pjäsen Julius Caesar i låten “If I Die 2Nite”) och spelar Muskungen i baletten Nötknäpparen. En mindre känd del av hans liv. Här blir han också vän med skådespelerskan Jada Pinkett, en vänskap som kommer vara ända fram till hans död. Där spekuleras det också kring att hon ska ha varit den stora kärleken, något hon själv förnekat.

Det är först när Tupac är sjutton år som familjen Shakur flyttar till Kalifornien, och då inte till L.A. utan till Marin County, norr om San Francisco. Där fortsätter han med teater och dans, och börjar 1989 studera poesi under Leila Steinberg. Det är via hennes showcases som han så småningom blir upptäckt och signad som dansare och roadie för hiphopkollektivet Digital Underground. 1991 producerar han soundtracket till filmen Nothing but Trouble (med Demi Moore, Chevy Chase, Dan Akroyd och John Candy), och släpper senare samma år sitt första album, 2Pacalypse Now, och resten är historia.

I just wanted to rap about things that affected young black males. When I said that, I didn’t know that I was gonna tie myself down to just take all the blunts and hits for all the young black males, to be the media’s kicking post for young black males. I just figured since I lived that life I could do that, I could rap about that.

— Tupac Shakur

En av de mindre kända och ändock mer uppenbara delarna av Tupac är hans namn. Deras betydelse. Förnamnen, Tupac Amaru, är bägge namn på quechua, eller runasimi (folkets mun), det vill säga det språk som tidigare var lingua franca i Inkaimperiet i Sydamerika, och som idag är det största levande amerikanska språket med bortåt tio miljoner utövare. Språket talas främst i Peru, Ecuador och Bolivia, men även i Argentina och Colombia.

De två namnen bars först av den sista inkan som reste sig i uppror mot den spanska kolonialmakten, Tupac Amaru den förste (1545-1572). Därefter togs de av hans ättling, ledaren för det största ursprungsfolkupproret någonsin i Amerikas historia, Tupac Amaru den andre (1737-1781), och även av Tupac Katari (1750-1781), en revolutionär aymara-ledare i Bolivia under samma period. Katari är motsvarigheten till Amaru på aymara. Namnen har därefter antagits av revolutionära grupper och politiska rörelser tvärsöver Sydamerika, bland annat i Peru (Movimiento Revolucionario Túpac Amaru), Bolivia (Ejército Guerrillero Túpac Katari)Argentina (Organización Barrial Túpac Amaru), Uruguay (Movimiento de Liberación Nacional-Tupamaros) och Venezuela (Movimiento Tupamaros de Venezuela).

tupac-amaru-i-ii
Tupac Amaru den förste, och Tupac Amaru den andre. Museo Nacional de Arqueología, Antropología e Historia del Perú.

Namnet Tupac kan betyda kunglig, ädel, storartad, brinnande, lysande eller glänsande, och är ett namn som burits av flera inkor, eller kejsare om man så vill, av uppenbara skäl. Amaru, som betyder orm på quechua, är även namnet på en gudomlighet som dyrkades före, under, och oavbrutet sedan Inkarikets tid fram till idag. Amaru är en bevingad orm eller drake, vars huvud är en fågels, pumas, eller ett lamadjurs, och som bland annat kan hittas avbildad vid Tiwanaku, en ruin från för-inkatiden belägen i dagens Bolivia. Dyrkan av Amaru, tillsammans med den av Pachamama och Mallku, hör till de äldsta pågående religiösa praktikerna i regionen.

Ett nutida t-shirt motiv av Amarun. Looch.
Ett nutida t-shirt motiv av Amaru.

Sammansatt betyder alltså namnen Tupac Amaru den kungliga ormen, eldormen, eller den skinande ormen – vilket direkt för tankarna till Lucifer הֵילֵל, hêlêl, den skinande eller ljusbringaren, morgonstjärnan, som ofta avbildas som en orm eller drake. Att Amaru är visdomens gud (som också kan färdas från dödsriket till de levandes värld, snarlikt Makaveli, eller Machiavellis, trick) betonar ytterligare likheten med Lucifer, som från medeltida till modern lora, i allt från häxkonst till William Blake eller Dan Brown, regelbundet får agera symbol för förbjuden kunskap, precis som i berättelsen om ormen i Edens lustgård.

Att djävulen, Satan eller Sheytan (vars betydelse ofta tolkas som “motståndaren” eller “fienden”), skildras som en orm är enligt somliga resultatet av att abrahamitisk monoteism tävlat mot och trängt undan tidigare religioner i regionen, där ormgudar spelade en framträdande roll som symboler för “fertilitet” (Amaru är starkt kopplad till bevattning av skörden), “odödlighet”, vilken försvinner när Adam och Eva äter av äpplet, och återigen en beröringspunkt till namnet Makaveli, och “livscykeln”, vilken också representeras i den väldigt berömda Ouroboros symbolen som härrör från samma period, där ormen äter sin egen svans. 

The Great Red Dragon and the Woman Clothed in Sun. William Blake.
The Great Red Dragon and the Woman Clothed in Sun. William Blake (1757-1827).
Alkemisk ouroboros illustration. Från ett verk av alkemisten Kleopatra (Greko-romanska Egypten).
Alkemisk ouroboros illustration. Från ett verk av alkemisten Kleopatra (Greko-romanska Egypten, ~900-1000-talet).

Huruvida dessa betydelser, symbolismen, sammanträffandena eller historien innefattas av den avsikt hans mor, Afeni Shakur, hade med namnbytet, svarar hon nog bäst själv på: “Jag ville att han skulle bära namnet på revolutionära urfolk i världen. Jag ville att han skulle veta att han var en del av världskulturen och inte bara från en stadsdel…”

Och sen så är det efternamnet, Shakur. Shakur är arabiska med innebörden “djupt tacksam”, ett ödmjukt namn. Shakur är också ett av de 99 namn som Abrahams gud יהוה (JHVH, Jahve, Jehova, Jah, Adonai, Herren, eller bara Gud/Allah), bär enligt muslimsk tradition. Vad som kallas أسماء الله الحسنى, vilket transkriberas som asmā’u- llāhi l-husna, och betyder “de vackra namnen på Gud”. Anledningen till att 2Pac bar det namnet är mer direkt än med förnamnen. Det var helt enkelt hans styvfar Mutulu Shakurs tagna familjenamn.

Mutulu Shakur var precis som Afeni Shakur, Tupacs nyligen bortgångna mor, en svart aktivist och medlem av The Black Panther Party for Self-Defense (Svarta Pantrarnas parti för självförsvar). Han hade tagit namnet Shakur efter sin förebild Aba Saladin Shakur, en nära medarbetare till Malcom X. Varifrån Aba Saladin Shakur tagit namnet är oklart, men det fanns en Abd Allah II ibn ‘Ali’ Abd ash-Shakur, som dog 1930, och som var den sista emiren av Harar, i Etiopien. Kanske var det efter honom, kanske efter någon annan, eller av nån annan anledning.

Tupac, du var sanna dina ord en ros som växte ur betongen, men aldrig en som saknade historia. Vila i frid.

Mural på Tupac av Eduardo Kobra.
Mural på Tupac av muralisten Eduardo Kobra. Färgerna och mönstret påminner om Wiphalan, den andinska flaggan, vilken aymara- och quechua-folken bägge använder, och som numer även är en av Bolivias officiella flaggor. Foto från FreeYork.org.

Porträtt på Tupac av Gunzy1.

AV

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.