8-mars enkät med Aleksa Lundberg

8-mars enkät med Aleksa Lundberg

Vilka feministiska frågor som drivs i dag tycker du är viktigast?

– Alla. Det går inte att peka på en fråga och säga “löser vi bara den här kan vi lägga ned sen.” Det centrala i dessa tider med växande fascism är att vi kommer ihop oss och börjar organisera oss solidariskt med varandra. Intersektionell solidaritet, som Victoria Kawesa brukar säga!

Vilka feministiska frågor saknar du i dag?

– Överlag anser jag att vi lyft så mycket viktiga frågor nu och att det är dags att börja GÖRA annorlunda. Vi pratar och analyserar och belägger våra argument, men ändå ser makten till att vi står stilla på alltför många punkter. Varför täpps inte lönegapet mellan kvinnor och män igen en gång för alla? Varför nöjde sig regeringen med en extra pappa-månad istället för att “go all in”? Varför inskränks assistanslagstiftningen? Hur i h*lvete kan man ens tänka tanken på att rusta upp och överväga Nato-medlemsskap? Varför blir det ingen offentlig ursäkt och skadeståndsersättning till de transsexuella som tvångssteriliserats? Låt inte makthavare komma undan.

Det finns ju olika feminismer, vilken slags feminism sympatiserar du med?

– Alla, så länge deras uppsåt är att frigöra oss från patriarkalt förtryck och att de inte pekar ut andra utsatta grupper som problemet. Vissa feminismer menar ju att transkvinnor är patriarker i fårakläder och de med rasistisk omvärldssyn vill ju skylla mäns våld mot kvinnor på invandring. Sådant står jag naturligtvis inte bakom.

Vilken feminism ligger långt ifrån din analys och varför?

– Bara de jag nämnde ovan. För att de bygger på en hatretorik och inte på att vi ska bli fria från alla former av förtryck. I övrigt har jag inga behov av att dissa någons kamp eller underkänna medsystrars levda erfarenheter av förtryck.

Vad finns det för fördelar med att ena en bred feministisk front?

– Det är enda sättet om vi på allvar vill ta avgörande kliv framåt. Ingen är fri förrän alla är fria.

Vilka personer som driver feministiska frågor inspirerar dig? (kan vara kulturellt, litterärt, aktivister, osv)

– Alla feminister och aktivister som dag ut och dag in kämpar för att få till förändring, reformer, debatt och politiska lösningar. De är sanna hjältar.

Ett feministiskt citat som inspirerar mig:

Don’t panic, organise.


 

Aleksa Lundberg är skådespelare och journalist. Fotot är taget av Nino Ramsby.

AV

Kommentera

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.