8-mars enkät med George Chamoun

8-mars enkät med George Chamoun

· Vilka feministiska frågor som drivs i dag tycker du är viktigast?
Jag tycker alla feministiska frågor är viktiga. Det finns inga frågor som inte är viktiga, om de inte exkluderar vissa personer då. Men några av de grejer som behövs lyftas fram extra mycket tror jag är kampen för unga tjejers och flickors rättigheter världen över. Rätten att få vara barn, rätten till sin egna kropp, rätten till utbildning och att inte utnyttjas för sitt arbete, för kapitalismen och för att vi i väst ska ha det bra.

· Vilka feministiska frågor saknar du i dag?
Det behövs mer arbete med unga killar. Feministiska teorier och strategier behöver läras ut i skolorna redan i ung ålder. Det sätts alldeles för mycket ansvar på unga tjejer idag med fokus på hur de ska göra och bete sig för att slippa undan mäns våld när det behövs läggas mer resurser på att förhindra att pojkar, killar och män lär sig att bli våldsamma och anamma maskulinitetsnormerna.

· Det finns ju olika feminismer, vilken slags feminism sympatiserar du med?
Intersektionell feminism (myntades av Kimberlé Crenshaw 1989) är den feminism jag tycker är absolut viktigast att lyfta fram. Det är en feminism som ser och förstår hur olika former av förtryck fungerar tillsammans med varandra och där till exempel klass och rasism har centrala roller i analysen.

· Vilken feminism ligger långt ifrån din analys och varför?
Det skulle vara motsatsen till intersektionell feminism, alltså så kallad ”vit feminism”. Den känns extremt förlegad, exkluderande och ibland rentav rasistisk och kolonial. Kvinnors kamp för frihet ser olika ut världen över och det är något man måste förstå om man vill kunna jobba feministiskt på ett bra och rättvist sätt.

· Vad finns det för fördelar med att ena en bred feministisk front?
Fördelarna är att just att man står enade och för en gemensam kamp. Men man måste samtidigt förstå sina egna privilegier och kunna rannsaka sig själv. Inte ta för mycket plats till exempel som cisman. Man måste även inse att även om man driver en gemensam kamp så ser inte ens förtryck likadant ut.

· Vilka personer som driver feministiska frågor inspirerar dig? (kan vara kulturellt, litterärt, aktivister, osv)
Jag är verkligen helt in awe inför alla grymma unga blattetjejer som driver feministiska frågor framåt. Som ifrågasätter strukturer och kämpar för att krossa både rasismen och patriarkatet. Ni har hela min beundran. Det är ni som är framtiden.

· Ett feministiskt citat som inspirerar mig:
Nicki Minajs ”Bossing Up” rant (från 01:26 och framåt).

 


 

George Chamoun är frilanskonstnär, fritidsledare och klubbarrangör. 

 

AV

Kommentera

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.