8-mars enkät med Jens Tzan Choong

8-mars enkät med Jens Tzan Choong

Vilka feministiska frågor som drivs i dag tycker du är viktigast?

På global nivå så är det väl ganska basic grejer; Rätt till skolgång, preventivmedel och abort. Utrota könsstympning & barngifte. Lika lön för lika arbete. Representation i politiken och populärkulturen.

Det jag tycker generellt är problemen i samhället är ju män; Manliga normer, manskultur, manlig identitet. Med det menar jag inte att övriga normer är bättre. Det är bara det att män har så mycket större makt och inflytande så att konsekvenserna av mäns normer(dåliga beteende) får helt galna konsekvenser. Män måste kunna ge varandra tillåtelse att vara fjollor på dagen och macho på kvällen, eller tvärtom, eller bägge samtidigt. Machofjolla! Asså ”frågor” som isåfall syftar till att öppna och spränga ramarna för vad som anses vara manlig. För att få bukt på all the crazyness måste männen skärpa tills sig å sluta upp. Kan tyvärr känna att jag har ganska låga ambitioner med gubbar, snubbar och de flesta män, i min förhoppning på att de ska revolutionera sina perspektiv. Större tro har jag till unga män och barn som fortfarande har öppna sinnen. Så på frågan om viktiga frågor så tänker jag att allt som satsar på att barn å unga får vettiga/rimliga perspektiv.

 

Vilka feministiska frågor saknar du i dag?

Saknar inga. Men alla drunknar.

 

Det finns ju olika feminismer, vilken slags feminism sympatiserar du med?

Vaddå olika feminismer? Jag är för dåligt påläst och insatt. Finns det olika ismer för att alla människor ska ha lika värde? Jag har gjort det enkelt. Jag vill att alla strukturer, synliga och osynliga, som fängslar människor i förväntningar, som diskriminerar och förtrycker, ska förstöras. Jag kan förstå att som i politiken finns det olika färger, analyser och diskussioner om vad som är bästa/sämsta verktygen. Här lämnar jag företräde till de som historiskt har fått utstå mest skit(hur en nu ska mäta sånt). Ja ni hör ju – Jag vet inte. Nästa fråga.

 

Vilken feminism ligger långt ifrån din analys och varför?

Jag såg på tv för länge sen nån som kallade sig feminist men som sa att pojkar å flickor föds med bestämda egenskaper, känslomässiga och fysiska. Att det finns typ Alpha och typ Beta. Idiot. Jag tror absolut att vi föds med genetiska förutsättningar. Jag gissar på att det är 50/50 socialt/genetiskt. Men hur fan ska vi veta? Spelar det roll? Kan ranta om detta länge. Min poäng är att de som hävdar att kvinnor är si och män så, och ser det som Yin och Yang. Som A och B. Fitta, kuk. Och inte som en oändligt komplicerad labyrint av DNA, kemi, möjligheter och kombinationer, val och erfarenheter, trauma och euforier. De feminister som ser på kön som antingen är du en älg eller en sko. De kan dra.

 

Vad finns det för fördelar med att ena en bred feministisk front?

Vi slipper prata bara om vad vi är oense om. Det är mer vi är ense om och det är att förtrycket främst kommer någon annanstans ifrån.

 

Vilka personer som driver feministiska frågor inspirerar dig? (kan vara kulturellt, litterärt, aktivister, osv)

Caroline Holgersson, Sabina Sonning, Silvana Imam, DJ Taro, Joss Whedon, Gudrun Schyman,

 

Ett feministiskt citat som inspirerar mig:

“Feminism is the radical notion that women are people.”


 

 

Jens Tzan Choong är kulturproducent och jobbar för närvarande på Radioteatern i P1.

AV

Kommentera

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.