8 mars-enkät med Mariama Jobe

8 mars-enkät med Mariama Jobe

Idag är det 8 mars, och då brukar vi ställa lite frågor om feminism till några kvinnor i kulturen.
Mariama Jobe är poet, skribent och projektledare.


Vilka feministiska frågor tror du kommer att vara centrala i år?

– Skillnaden på att vara kvinna och kvinna, intersektionalitet..

Vilka feministiska frågor skulle du speciellt vilja lyfta?

– Stereotyper gentemot women of color och särbehandlingen

Det finns ju olika feminismer. Vilken feminism sympatiserar du med, och varför?

–Intersektionell feminism and the African Womanize.

Vilken feminism ligger långt från din analys, och varför?

– Vit feminism är ljusår ifrån min verklighet. Den vita kvinnan och jag delar bara förtrycket av att vi är kvinnor men sen är det slut. Hon är min förtryckare mer gånger än hon väljer att vara en vän, sköld eller allierad. Just för att hon sitter på privilegier hon inte vill släppa taget om. Vit feminism är den världsliga bilden av feminism, det är orakade armhålor, enhörningsfärgat hår, en free nipple, en fråga om mens och alltid män som fiender. Vi, kvinnor som står ställda i ett annat socialt landskap kämpar emot sociala frågor så som rasism, sexism, afrofobi, ekonomiskt förtryck och en mängd andra klassfrågor. Den vita kvinnans kamp är sannerligen inte min. Men min kamp bör vara en del av hennes.

 Vilken feminist inspirerar dig mest?

– Min mamma, mina aunties och vänner. Folk tar för givet att en förebilder måste vara nedskrivna i historie böckerna. Mina går med mig varje dag.

Ett feministiskt citat som inspirerar dig?

– So many strong women began as broken girls. –r.h. Sin.

AV