Adoptionsprocessen

Adoptionsprocessen

Med sitt Instagramkonto, Stulen identitet, har Maria Fredriksson vuxit fram som en av de starkaste kritiska rösterna i den svenska adoptionsdebatten. I en serie teckningar skildrar hon de internationella adoptionerna till Sverige med ett obarmhärtigt mörker och en ständigt närvarande medkänsla med barnen. Först publicerade på sociala medier återpubliceras de nu på Kultwatch och har här också kompletterats med nyskrivna poetiska textrader.


 

En figur utan ansikte i blont hår och sverigedräkt, med en knapp med texten Absolut Censur, håller en hög blodiga pengar i ena handen. De rinner ner i en sparbössa med en koreansk Taegeuk-symbol och texten SWS. Med andra handen ger figuren slickepinnar till två barn som rasifieras som annat än vita. Ett barn till står i förgrunden och håller i en slickepinne. Hennes mun är övertejpad med två korslagda plåster. Hon tittar mot de andra barnen.

Det skall köpas i tid det som vårt skall bli.

Korea säljer patriarkatets dammråttor dyrt till ett barnhungrigt Sverige som tystar barnskrik med materiellt överflöd.

 

Fyra barn som rasifieras som annat än vita står bakom ett bord. Deras munnar är överklistrade med plåster i vit hudfärg, och ett barn har sina händer hopbundna. En figur utan ansikte, i blont hår och Sverigedräkt och två knappar (med "svt" på den ena och Adoptionscentrums logotyp på den andra) står också bakom bordet. Figuren är i färd med att klistra ett plåster med en svensk flagga på över munnen på ytterligare ett barn som står på huk uppe på bordet. Barnet gråter och stretar emot. På bordet ligger en tom ask med plåster i vit hudton och texten "Skin Aid", en ask med plåster med svenska flaggan på och texten "Swed-Aid", en flaska med texten "AB Wyte", ett rep och ett par handklovar.

Det skall tystas i tid det som tyst skall bli.

 

En figur i blont hår och Sverigedräkt, med knappar som det står AC och MFOF på, badar ett barn i en balja med svenska flaggor på. På barnet finns en koreansk Taegeuk-symbol målad. Figuren håller barnets händer hårt och torkar med en trasa symbolen, som färgat av sig på trasan. Bredvid barnet står en burk med texten "Vita Dej" och en sol på etiketten, och en burk med texten "Adoption Lotion".

Det skall blekas i tid det som svenskt skall förbli.

Olikhet får inte växa fritt, det skall liksom ett bonsaiträd beskäras både i rot och blad.

Om adoption ska bota svenskar från rasism måste avvikelserna hållas i schack.

 

 En figur i blont hår och Sverigedräkt, med två knappar med texten "MFOF" respektive "AC" på, står i ett rum med en midsommarstång utanför fönstret. På ett bord med en stor svensk flagga som duk står en köttkvarn. Figuren mal ner ett gråtande barn i kvarnen. Ut kommer gult och blått kött. Bredvid köttkvarnen står en kokplatta med en stekpanna på, där gula och blå köttbullar håller på att stekas.

Det skall lagas i tid det som färdigt skall bli.

Mal, trilla och stek så både ser och smakar det välbekant.

 


Toppbild, syntolkning: Samma bild som bild ett, se alternativtext. Teckning: Maria Fredriksson.

AV