Anja Rajic: “Mer lärande genom skapande tror jag skulle vidga våra föreställningar om vad kultur egentligen är och att det inte behöver vara så högtidligt”

Hej Anja, vem är du? 

Frilansande skådespelare.

Vilken var den senaste bok du läste ?

Lena Einhorns Blekingegatan 32. En roman om Greta Garbo.

Vilken var den senaste film/serie du såg?

Dokumentären Fångade av scientologin.

Hur ser din relation till kultur ut?

Jag har en långvarig och kärleksfull relation till kultur, på gränsen till ohälsosam. Det har länge varit och är fortfarande en stor del av mitt liv. Jag har dessutom haft turen att kunna arbeta med kultur på heltid. Jag ser på väldigt mycket teater och är en riktig bokslukerska.

Varför är kultur viktigt?

Den hjälper oss att förstå oss själva och varandra. Kulturen ger oss perspektiv och berättelser som vi inte visste att vi ville höra. Den vidgar vår värld.

Vad tycker du saknas på kultursidorna idag?

Bredd.

Vad önskar du av kulturpolitiken?

En satsning på bra och kvalitativ barn- och ungdomskultur. Det är där vi måste börja. Idag är det upp till lärarna att själva bestämma om och hur mycket eleverna ska se och uppleva kultur. Teaterbesöket konkurrerar med biobesöket och har du otur kan du gå 12 år i skolan utan att se en enda föreställning. Det borde vara obligatoriskt. Alla barn ska ha samma möjlighet att uppleva kultur. Generellt mer  kultursatsningar ute på landsbygden.

Vad tror du behöver göras för att sänka trösklarna till kulturen?

Flera estetiska ämnen i skolan och mer lärande genom skapande tror jag skulle vidga våra föreställningar om vad kultur egentligen är och att det inte behöver vara så högtidligt.

Jag tror också att teatrarnas biljettpriser behöver ses över. Alla ska kunna nyttja våra statliga institutioner oavsett ekonomiska förutsättningar.

Vad har kulturen för ansvar i samhället?

Att röra om, ifrågasätta, revoltera.

Vad hoppas du att Kultwatch som plattform ska bidra till?

Jag hoppas att Kultwatch ger plats och utrymme för röster som normalt inte får höras och att vi får en bredare och intressantare kulturdebatt.


 

Anja Rajic är skådespelare som älskar att äta glass, cykla i storstäder och åka båt.
Just nu laddar hon inför Greklandresan och i höst medverkar hon i pjäsen “Vad är det som händer?” på Riksteatern. En nyskriven pjäs av Erik Holmström i regi av Nora Nilsson.

AV

Kommentera

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.