Henrik Johansson – Johanssons liv, arbetsglädje och återuppståndelse

I dag publicerar vi ett utdrag ur författaren Henrik Johanssons nyutgivna bok Johanssons liv, arbetsglädje och återuppståndelse.

Och du är fetare, svettigare och fulare än de andra på byrån men de är så vänliga. Din resa skall alltid vara längre, dina föräldrar skall inte ha samma kontaktnät, inte lika långa studier (om några alls), dina föräldrar skall vara fattigare även när de har mer pengar. Du skall inte åka på skidsemester. När du förklarar det för dem skall de säga att det ju kan vara skönt att vara hemma. Ni är ändå lite lika, tänker de och säger de, för de är kulturella, liberala, vidsynta, toleranta och går på operan och du är ju också kulturell men du skall inte skrika:

Norra Gränges är inte Malmö Live!

Rejv är inte stråkar!

Och du är så lycklig på E och de är så tipsy på Merlot och de är så lite bakfulla och du är fultjackad, bak-E-ad, uttorkad och de är så uttråkade och de skulle inte sitta som sina barn och gråta på Persborgs station klockan kvart över fyra på morgonen och säga att ”de sa att de skulle visa mig vägen till en bankomat och sedan rånade de mig”. Så underbart modulerar medelklassen sina meningar. Och du köper ditt smuggel av buttra män från Balkan och de låter dig behålla ditt Ibogain för sist de såg dig var du Stilnoct mitt på da’n och rufflaren står i dörren till svartklubben och du är inte alls rädd när du går in.

Och de åker på läger till Österlen och äter sin lera och bajsar ut den och säljer den som litteratur och du försöker krysta ur dig samma sak och efter att du betalat 12.345 kr (F-skatt) till lektörer och skrivcoacher och korrekturläsare så är det ändå bara en polerad bajskorv och då skall du inte säga:

Du skall icke redigera, korrigera, tristessera, vidimera.

Du skall kräka ur dig dina texter som om du var klädd i den snövitaste kläder och hade en kräkhink av skinade plåt och var på läger i Österlen och åt lera och åt svamp.

Men det faktum att du är så olik gör dig till den vackrigaste vackra spegeln med din könshåriga, feta, svettiga kropp. Att ha dig på byrån, dig i huset, är som att ha en levande föreställning av Biggest Loser och Lyxfällan och Copyright Hotel.

Det är en sådan vinst för alla med den underbara mångfald som egentligen är du-skrynklet i ett hav av välstrukna vita skjortor och blusar och de får bekräftelse och krydda och du får pengar och får sitta på toaletten alldeles för länge och tänka på en thailändsk transvestit vid namn Misty.

Och du åker över bron varje dag och de vet inte ens var du kommer från, och de är så härligt, smärtsamt inkluderande och bjuder dig på parmiddagar fast du är singel och grus och frågar dig om du ändå inte ska följa med på golfen och frågar, återigen, var du brukar åka skidor.

Och det är så naturligt för dem, och så jobbigt för dig, och du äter beta-blockerare och deras slogans är så bra, det håller alla med om. De behöver inte redigeras.

Samma visa, tillbaka till byrån.

92513e_cb7bf82dc1e448c688b3ad1edfcf491c

Henrik Johansson är författare och bor i Malmö. Byrån är en av texterna i hans nya bok, Johanssons liv, arbetsglädje och återuppståndelse, som kommer på Rastlös förlag i dagarna. Det är hans andra bok efter debutromanen Av kött och blod. Checka in hans hemsidaFacebook, och Twitter.

Länk till Rastlös:

http://www.rastlosforlag.com/

AV

Kommentera

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.