“Ingen lämnar sitt hem såvida hemmet inte är hajens mun”

“Ingen lämnar sitt hem såvida hemmet inte är hajens mun”

November 2013 lanserades #minflykt i samband med Sîlan Diljens radiorepotage “Min flykt”. Under hashtaggen uppmuntrades lyssnare att dela vidare sina flykthistorier i sociala medier. Vi var många som delade samma erfarenheter – mellanförskapet, ärvda flykter och sånger om exil.

“Mina föräldrar flydde. Flydde för att rädda våra liv. Människor som flyr är inte illegala. De har bara valt livet.”
Hasibe Rexhepi

Detta var en av flera skildringar som kom att prägla temat för Botkyrka Internationella Bokmässa i år – ”Mellan flykt och förvandling”. Vilken betydelse får geografiska, kroppsliga och påhittade gränser för människor, samhället och i berättelser? Under bokmässan vill vi rannsaka hur litteraturen och språket tar sig an flykt och följder av att fly.

På Världsbokdagen 23 april invigs Botkyrka Internationella Bokmässa med läsning och samtal med poeten Warsan Shire. Hon skriver: “Ingen lämnar sitt hem såvida hemmet inte är hajens mun”. Konflikter och förföljelse tvingar miljontals att packa ihop och påbörja drömmen om ett nytt hem. Med ett aktuellt tema som ”Mellan flykt och förvandling” vill vi med mässan ge utrymme för alla att få dela med sig av sina berättelser. Vi vill även lyfta andra uttrycksformer än det skrivna ordet och bjuder därför in till berättande genom cirkus, film och eget skapande.

På lördagen visas, i samarbete med Tempo dokumentärfestival, den prisade dokumentärfilmen “Jag är Dublin”. Filmvisningen efterföljs av samtal med bland annat en av filmens regissörer. Filmen handlar om gränser och hur EU:s Dublinförordning påverkar människor på flykt.

Gränser som begränsar liv. Gränser som skördar liv på dem vars drömmar slocknar vid Medelhavskusten. Gränser som lär oss att vissa kroppar inte sörjs.

För alla namn vi inte får använda.

Rahma Omar är bibliotekarie på Bibliotek Botkyrka och projektsamordnare för Botkyrka Internationella Bokmässa 23-25 april.

Botkyrka Internationella Bokmässa

• Torsdag 23 april – Invigningskväll 17:30-21:00. På Världsbokdagen invigs mässan och gästas bland annat av Warsan Shire, brittisk poet och spoken word artist. Gratis och öppet för alla.
• Fredag 24 april, Fortbildningsdag 9:00-18:00. För dig som är yrkesverksam inom flerspråkig verksamhet såsom bibliotek, skola och förlag. För närvarande är fortbildningsdagen fullbokad.
• Lördag 25 april, Botkyrkadag 10:00-17:00. Kom på Botkyrka-dag! Ta del av och skapa berättelser i ord, teater, konst och cirkus. Samtal, poesi och skaparverkstäder för alla åldrar. Gratis och öppet för alla.

Läs mer här.

AV

Kommentera

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.