Lukterna

Man kan gå en två eller tre gånger genom lindens galleria utan att det verkar mysko. Man kan också låtsas att det ringer så kan man stå på mattorget och se förvirrad ut som om man tittar efter någon eller undrar åt vilket håll man ska gå. Man kan lära sig andas extra djupt och på ett sätt som tar upp lukterna utan att det ser mysko ut, det ser bara ut som helt vanliga andetag. Man kan tänka på alla olika grejer. Detta är krydda, detta är fett, detta är kött från djur som dött, detta är pommes, detta är vit sås, detta är friterad fisk, detta är sallad (man kan lära sig att lukta sallad), detta är kaffe från riktig kaffemaskin, detta är kaffe från kaffeautomat, detta är kaffe från kaffekanna som man brygger i, detta är friterade skaldjur, detta är kebabkött, detta är hamburgerkött, detta är friterade grönsaker, detta är gryta, detta är mcdonaldshamburgare, detta är burgerkinghamburgare, detta är smält ost, detta är tomat, detta är cocacola, detta är choklad, detta är varm choklad, detta är sött, detta är bränt, detta är isglass, detta är kanelbulle, detta är vaniljdonut, detta är gyros, detta är slush, detta är köttklump, detta är smält tappad isglass, detta är smält tappad vanlig glass, detta är olivolja, detta är palmolja, detta är ketchup, detta är senap, detta är billigt, detta är kolhydrater, detta är gammal frityrolja, detta är ny frityrolja, detta är rostfritt metallkärl, detta är kvalitet, detta är brända mandlar, detta är bränt kebabkött, detta är bröd, detta är saliv, detta är korv, detta är svett från fingrar. Man kan andas utan att det syns, kan man andas som en hund eller en varg och känna lukterna fräta sönder nästan, näshinnorna och håren. Man kan känna mättnaden komma genom näsan bara genom att stå där, man kan gå igenom mycket långsamt, det verkar inte mysko om man samtidigt ser upptagen ut med annat. Man kan känna HUNGER. Man kan känna hur det bultar under huden i hela magen och underlivet, hur det är ett djur däri därunder som i en grop med vassa kanter att falla genom, ett djur som vill känna sig älskat. Man kan lätt förväxla BEGÄRET med SMÄRTAN. Man kan känna smärtan av begäret, det kan vara detta underlivet, i det, livet, tex när man känner det bulta, kan vara som smärta pga hunger eller som begär är lika med hunger eller som något man fått om bakre foten, eller som något man inte fattar man bara KÄNNER SÅ JÄVLA MYCKET. Så, då, kan man gå in i lindens galleria och där kan man känna lukterna och man kan gå där tyst och ensam. Så kan det kännas lite mindre eller som att något dragits bort eller fyllt ut ett tomrum.   

//////////////

HUR LUKTAR PAPPRET?

//////////////

Luktar det av lust att lära, tomma vita blad redo att sätta i skrivmaskinen för att fyllas med Viktiga Tankar och Berättelser. Luktar det av fabrik. Känns lukten av blacka-ungarna när dom kommer ut ur bussen, röken ligger tung över staden (kallade du den för staden?????????? omg.) lukten väller ut med dom sitter i deras kläder, hår och andetag. Luktar det av friheten, tryckfriheten, fri att trycka, trycka, trycka.

//////////////

När mamma hämtar mig hos Camilla Ö.

När mamma hämtar mig hos Klara.

När mamma inte hämtar mig.

Hon kunde inte hålla tårarna borta.

Lennarts tänder luktar som alldeles för gamla äpplen.

//////////////

« meeen. åååh. guuud. »

« alltså förlåt att jag skrattar men du. ser så. hur gick det »

Det går inte att andas. Därför skrattar jag.

//////////////

Det främmande är kylan och lukten av maten som retar. Det främmande är ljudet och dom blanka ytorna. Minns att det finns ingen glömska. Kroppen som blir hårdare och hårdare och musklerna som tynar bort samtidigt som dom knyts samman i bultande knutor. Kroppen som blir hård som dom blanka ytorna och samtidigt splittrar sig i hela rummet. Överallt i rummet. Det kalla är lukten av maten och ljuden från dom riktiga kropparna i rummen bredvid. Smärtan är kylan och halsen och luften och lungornas rörelser under benen i bröstet. Rytmen som saknas i andetagen och det fransiga i läpparna. Ett tjockt lager av äckel på tänderna. Äckel är kyssar med andras tungor i andras munnar i händer som. Äckel är smärtan är främmande. Lukten av maten från rummen bredvid. Det känns bakom pannbenet och det bultar som om vätska väller fram där. Kraset i öronen när det finns en rörelse. Rörelsen nedåt är ett fallande eller grävande. Grävandet är skammen att detta inte är förflutet. Fallet är kroppen i pölarna av vätska innanför tinningarna. Glöm att något finns att minnas. 

anna_foto

Anna Nygren är uppvuxen i Skärblacka och på andra platser i området mellan Norrköping och Linköping. Nu bor hon i Göteborg och skriver manus för teater och film och ibland även andra texter. LUKTERNA är en del av ett längre prosalyrisk text-projekt som har arbetsnamnet Hittills.

AV

Kommentera

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.