Skivsläpp: Make MakeVAR ÄR KONSTEN?

DEN SVENSKA QUEERA KONSTEN LEVER PÅ SYRGAS – OM ALLS. FÖR VARJE DAG UTAN NÅGON QUEER KULTUR BLIR VÄRLDEN MER OCH MER UTJÄMNAD OCH GRÅ. KLUBBEN HÖGKVARTERET, SOM LÅG I EN KÄLLARE I STOCKHOLM, LADE NER – OCH JAG VET INTE LÄNGRE VAR DET FINNS ETT RUM DÄR HELA DET QUEERA SPEKTRAT SAMLAS OCH ANDAS UTAN ATT BYGGA MURAR MELLAN KLART DEFINIERADE IDENTITETER. JAG VET ATT DET FINNS KLUBBAR – MEN JAG ÄR EN TANT. JAG VET ATT DET FINNS INTERNET – MEN JAG ÄR EN TANT. JAG VET ATT JAG INTE ÄR EN DEL AV DAGENS KAMP – JAG ÄR EN TANT.

FUCK POP

MAKEMAKE GÖR MUSIK. MAKEMAKE GÖR KONST. JAG HAR ALLTID TAGIT MIN MUSIK PÅ STÖRSTA ALLVAR, SAMTIDIGT SOM JAG HAR SKÄMTAT. JAG HAR ALLTID VARIT PRETENTIÖS. DET HAR ALLTID VARIT MER ÄN POP. MUSIKEN VAR DET NÄRMSTA JAG KUNDE KOMMA ETT BEVIS PÅ ATT JAG HADE NÅGON SLAGS SJÄL SOM VAR INTAKT, NÄR JAG MITT UNDER MIN TRANSITION KÄNDE HISTORIEN OCH MARKEN FÖRSVINNA UNDER MINA FÖTTER. NÄR JAG INTE LÄNGRE VISSTE VEM JAG VAR, OM JAG FANNS, ELLER OM DET VAR MÖJLIGT ATT ÖVERLEVA DENNA VÄRLD. DET HAR ALLTID VARIT MER ÄN POP.

ÄNDÅ HAR JAG GJORT POPMUSIK I 15 ÅR UTAN ATT NÅGONSIN SKRIVA ÖPPET OM DET HÄR. DET VAR DAGS FÖR MIG ATT BRYTA NER MIN EGEN CENSUR OCH BERÄTTA DEN HÄR BERÄTTELSEN PÅ ETT SÄTT SOM JAG ALDRIG HÖRT NÅGON BERÄTTA DEN.

FUCK SCHOOL

DET ÄR INTE PEDAGOGISKT. MÅLET ÄR ALDRIG ATT DU SKA LÄRA DIG NÅGOT. MÅLET ÄR ATT DE SOM REDAN VET FÖR MYCKET ÄNTLIGEN SKA HÖRA NÅGON SKRIKA.

FUCK FUTURE

JAG ÄR ÖVERTYGAD OM ATT DET FINNS FREAKS DÄR UTE SOM BEHÖVER HÖRA EXAKT DEN HÄR MUSIKEN. DET ÄR FÖR ER JAG SKRIVER. DET VAR INTE MENINGEN ATT SKRIVA LÅTAR SOM NI INTE KAN SPELA FÖR ERA SLÄKTINGAR ELLER KOLLEGOR. DET ÄR BARA DET ATT NÄR JAG SKRIVER UTAN FILTER BLIR DET LÅTAR SOM NI INTE KAN SPELA FÖR ERA SLÄKTINGAR ELLER KOLLEGOR. DET ÄR EXAKT SÅDANA LÅTAR, SÅDAN KONST, VI MÅSTE SKAPA. KONST SOM ÄR FÖR ÄCKLIG, FÖR PINSAM, FÖR SORGLIG, FÖR ARG. SOM FÖRSÖKER GESTALTA ATT LIVET ÄR STÖRRE, LIVET VILL SPRÄNGAS, LIVET VILL LEVAS.

NÄR ROBOTARNA TAR ÖVER, MÅSTE DET FINNAS BEVIS PÅ ATT VI FÖRSÖKTE LEVA.

PEACE.

RENT KONKRET

“MAMMAS KLACKAR MIXTAPE” KOMMER ATT INNEHÅLLA UNGEFÄR 10 SPÅR. JAG SLÄPPER DEM TVÅ OCH TVÅ VIA SOUNDCLOUD, EFTERHAND SOM DE BLIR FÄRDIGA. JAG HAR EN HISTORIA ATT BERÄTTA OM ATT BEFINNA SIG UTANFÖR NÄSTAN ALLT. OM ATT INTE RIKTIGT VARA MÄNNISKA. OM ATT TILLHÖRA EN FOLKGRUPP SOM FRAM TILL 2013 BEHANDLADES SOM ICKE-MÄNNISKOR I LAGTEXTEN. OCH SOM VARJE DAG BEHANDLAS SOM AVSKUM AV “MANNEN PÅ GATAN”, “VERKLIGHETENS FOLK” ELLER VAD FAN NI NU KALLAR ER.

NO PEACE.

*Manifest tidigare publicerat.

 


 

Under det senaste året har Maja under artistnamnet “Make Make” jobbat på en skiva om transerfarenhet(-en/-er). Hon kommer att göra sin sin digitala release på Kultwatch och låtarna kommer att finnas tillgängliga på till exempel Souncloud. Make Make är en kulturarbetare som har gjort popmusik på “undergroundnivå” i snart 15 år. Hon var också med och gjorde musiken till Athena Farrokhzads sommarprat.

Såhär berättar hon själv om sitt skivsläpp:

Patrik Lundberg sade ju in sin Kultwatch-enkät att kulturen har ett ansvar att redovisa sin kontext. Så jag tror jag behöver göra det.

Jag skriver den här skivan av flera olika anledningar. En högst personlig är att jag idag klarar av att skriva den. Jag är så pass gammal och har så pass mycket tid mellan mig kaoset att jag orkar berätta. Det var också dags för mig att ge luft åt massor av sorg, skam och ilska som jag har gömt under en kavaj och en lagom normal fasad. Jag var ett monster och jag överlevde. Jag vill bekräfta och ge cred åt detta monster.

En lite mer utåtblickande och kulturell anledning är att den queera konsten i Sverige är för fattig och för tunn. Jag saknar något. Jag saknar en skrikande röst som varken är pedagogisk, uppbygglig eller rimlig. Jag hade behövt detta. Jag hade behövt höra ett monster som med snaran om halsen skämtade om självmedicinering och att gå på gatan. Som skrattade åt det man inte får skratta åt. Det man kanske inte ens får berätta. Och jag kan inte vara det enda freaket? Någonstans där ute finns det någon annan som inte har hittat ord på sin alienation, som inte vet varför framtiden känns som ett svart hål, som inte vet varför den är övertygad om att häxjakten lurar runt hörnet… Och detta lilla monster förtjänar konst som gestaltar också denna fucked up förbjudna verklighet.

Så… jag tänkte det vore kul att släppa den här fucked up skamliga freak-skivan på Kultwatch?”

I samarbete med Make Make är vi stolta över att släppa skivan här på Kultwatch!

Ladda ned skiva: mAkEMaKe_Mammas-Klackar-Mixtape

Lyssna på skiva: Soundcloud

Vill du komma i kontakt med artisten för bokningar, intervjuer & för att ge Shout Out? Maila!

Checka in hemsida!

Följ på Twitter!

 

 

AV

Kommentera

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.