På tal om Revolution Poetry

På tal om Revolution Poetry

Filmstudenten Lilly Trotstellus har läst den banbrytande svenska poesisamlingen Revolution Poetry åt Kultwatch och publicerar här en tät reflektion av bokens betydelse och storhet.


 

Att sluka orden med boken i handen, så briljant, på samma gång känna doften av ny bok och då andas lättare. Spoken word som blivit tryckt text är lika mycket innehållet i boken som det är ett framgångsrecept. På detta sätt, i tryckt form, funkar utmärkt och sättet, i tryckt form, formar högtryck i en annars regnig värld.

Här är en samling av verk som inte skapats i det redan etablerade finrummet bara för att vistas i just det. Här är, helt sonika, ett annat rum. Det har väl sagts förut men det är vackert att använda händer för att bygga upp eget när en inte pallar knacka på längre. Knack, knack, tusen tack, tusen tack för tusen nya rum.

Att finnas till med sån slagkraft, det blir revolution. Texterna reciteras högt med träffande rytm, slagkraftigt, trots att det bara är jag som läser tyst. Sidorna är högljudda på tusen olika sätt. In med dom i ett vilket som helst-rum, ett hur fint eller fult som helst-rum. Sätt högst upp i högen på vardagsrumsbordet. Där sidorna kan väsnas och de höjda rösterna når ut. Revolution poetry tar sig långt, högst upp i högen på främmande vardagsrumsbord, en coffee table-kamp mot massproducerade bilder på berg i norra Italien. Vinner på bortaplan, vinner i allas vardagsrum, vinner för vardag, vinner för hemmaplan.

Går med vinst, redan gått vidare och kräver mer. Funkar som prydnad men är större än höjd politisk medvetenhet på ett bord. Den kan lämnas där och samla creddpoäng men vilket slöseri det vore. Vill rekommendera följande:

Att öppna upp och ta till sig eller känna igen sig eller bara känna sig själv eller känna någon annans känslor eller känna känslor från en plats som inte har en självklar plats på allas vardagsrumsbord. Öppna upp. Allt annat är myrsteg och det är den som håller pärmar stängda som hamnar efter. Om du inte hittar dig själv i en enda text så vinner du allt på att komma in. Välkommen, nu ska du få lyssna. Om du känner dig själv i raderna så välkommen, det kommer bli en lättnad att få lyssna.

Det där om att vara revolutionerande genom sin blotta existens, vad sant det känns. Att som denna bok finnas till utanför sin satta plats, är ännu mer. Det är konstigt att en sån liten sak, något i tryckt form, betyder så mycket. Nu är den här och det borde vara självklart men det är ingen som behöver fråga varför, varför detta inte är så självklart eller varför detta nu är så starkt. Revolution Poetry är en poesisamling fylld av kraft och på samma gång ett vitalt samtidsdokument. Med spoken word i tryckt form som formar högtryck, som upplyser och lyser upp.

 

 


Omslagsbild av boken.

Boken Revolution Poetry ges ut på förlaget Bonnier Carlsen, 2018. Redaktörer är Nachla Vargas Alaeb, Nina Rashid, Daniela Ruz. Illustrationer av Maria Fröhlich och Steffi Aluoch.

Medverkande poeter: Burcu Sahin, Halima Shegow, Lovisa Wessberg, Makda Embaie, Meron Mangasha, Mona Monasar, Nabila Abdul Fattah, Nachla Libre, Nawroz Zakholy, Nebay Meles, Neftali Milfuegos, Nina Rashid, Quena Soruco, Rojda Sekersöz, Saman Sokhanran, Sara Benafshe Qasem, Sanam Qasem, Sara Nazari, S.T.I.C.S POETS, Yodit Girmay , Dusan Marinkovic, Ikram Abdulkadir, Max Miliciano, Shantis, Iman Talabani, Hedy Aliyar, Robin Nazari, Mariama Jobe, Salih Bilic.

Följ Revolution Poetry här.

 


Toppbild: selfie av Lilly Trotstellus

Redaktör: Macarena Dusant

AV