Ställ in rasistiska Sinterklaas-paraden överallt

Ställ in rasistiska Sinterklaas-paraden överallt

”Sinterklaas” festen är en nederländsk och belgisk tradition där man bland annat klär sig som Sinterklaas medhjälpare ”Swarte Peit” (Svarte-Petter). Man klär sig alltså i “black face” – svartmålade ansikten, stora röda läppar & afro-peruker. Svarta kroppar infantiliseras genom att gestalta historian av en befriad slav som är barnslig.

För att rättfärdiga paraden som sker varje år har det argumenterats att det är en tradition och att barn inte ska berövas från det nöjet.

I vissa städer, t.ex Gouda i Nederländarna, har man gjort det olagligt att demonstrera mot traditionen. Där har människor blivit anhållna när de har protesterat.
Att vilja bevara rasistiska traditioner och kultur för att det tillfredsställer och underhåller en viss grupp på en annan grupps bekostnad är -fasansfullt nog- fortfarande någonting vi måste bekämpa.

Vi vill tacka Afrosvenska Akademin som skrev ett extremt viktigt öppet brev till Nederländska ambassaden (bifogar nedan). Den ledde till att Sinterklaas paraden som skulle ske i Stockholm den 30e november stoppades.

Men firandet kommer nu att ske bakom stängda dörrar i Holländska ambassaden i samarbete med organisationen ”Holländska Klubben”. Det här är väldigt allvarligt och upprörande. Det visar tydligt på pseudo-sympati och en brist på riktig förändring från Holländska ambassadens sida som enbart besvarar Afrosvenska Akademin via annat media som till stor del drivs av oberörda kroppar.

Afrosvenska Akademins brev 


Foto: Tom Jutte

AV

Kommentera

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.