“Svart hud är inget vapen”: Om Ferguson

“Svart hud är inget vapen”: Om Ferguson

Du står här redo att skydda oss, men vem skyddar oss från dig?

Vi är flera som delar mina erfarenheter.

“Polisen skyddar inte mig”

Polisen skyddar nazisttåg. Polisen övervakar romer. Polisen skyddar överklassen. Polisen spottar på blattar. Polisen dödar oss. Polisen skyddar dem.

Samtidigt i USA, Ferguson, Missouri, sköts 18-åriga Michael Brown oskyldigt ihjäl av en polis. Han var obeväpnad. Hans största brott var att han var afroamerikan.

“Svart hud är inget vapen”.

Idag kom domen mot hans mördare, Darren Wilson. Åtalsjuryn väljer att fria Darren Wilson från mord på 18-åriga Michael Brown.

Spelar svarta kroppar någon roll? Tydligen inte i Obamas USA.

Slagorden “No Justice, No Peace, Don’t Trust The Police!” och “Hands Up, Don’t Shot!” ekar bland invånarna i Ferguson. Invånarna är trötta på det grova övervåldet av ordningsmakten.

Afroamerikaner utgör en tydlig majoritet av befolkningen i Ferguson. Trots detta är poliskåren överväldigande vit. 50 av 53 poliser närmare bestämt. Makten finns hos dem som styr.

Det är viktigt att komma ihåg att den svenska verkligheten inte ser likadan ut. Men grundproblematiken är densamma. Det är samma rasistiska människosyn som genomsyrar den svenska polisen.

Poliserna som utgjorde Baseballigan (även känd som Norrmalmsligan) härjade fritt i Stockholm på 80-talet och tog lagen i egna händer. De utsatta var, som så många gånger förr, narkomaner, alkoholister, hemlösa och invandrare.

Michael Lundh, före detta polis inom Norrmalmspolisen, beskriver i DN hur polisen “diskriminerar ekonomiskt och socialt utsatta människor, invandrare och medborgare långt ner på samhällsskalan, främst i storstädernas förorter där sällan samhällets toppar bor eller sätter sin fot”. Medan polisen gömmer sig bakom rättvisans sköld står vi där hjälplösa, utan skydd.

Polishögskolans egna rapport visar att minst 30 personer har omkommit i Sverige i samband med polisövervåld, bara de senaste 25 åren. Som så många gånger förr går polisen fri. Ostraffad.

Och till mina framtida barn så ska jag lära er att er hudfärg får andra att uppfatta er som farliga. Och rädslan för er kan leda till er död.

“Om ni inte visste er plats i samhället vet ni det nu”.

Vila i frid Michael Brown. Din kamp är min.

Vila i frid Trayvon Martin. Din kamp är min.

Vila i frid Johan Liljequist. Din kamp är min.

Vila i frid Eric Garner. Din kamp är min.

Vila i frid Osmo Vallo. Din kamp är min.

Vila i frid Rodney King. Din kamp är min.

Ingen fred utan rättvisa.


Foto: Elvert Barnes

AV

1 kommentar

  • UddaBoktips 28 November 2014 den 8:08 am

    Det är inte bara människosyn och våldsbenägenhet som den svenska polisen delar med den som agerade i Ferguson. Även verktygen, militariseringen av polisen, är något som finns här. Här (http://jagvillvarafarlig.blogspot.se/2014/08/piketen-pa-plats-i-paris.html) finns några smakprov med bilder av piketen i Malmö som visades på en militärmässa i Paris i somras. Den svenska polisen är redo den dag ett svenskt Farguson inträffar.

Kommentera

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.