SVT tar inte Vegorätt på allvar

Jag ställde frågan till en av mina vänner som har varit vegan och i dag är vegetarian: ”har du sett SVTs program Vegorätt?” Han svarade: ”Nä! Förstod att det skulle suga när jag hörde att det skulle vara ett vegetariskt matlagningsprogram. Det är antagligen lite mindre matlagning än italienska matlagningsprogram.”

Tv-programmet Vegorätt bevisar hur lite kompetens det finns hos SVT för att skapa samtida matprogram. Det som visades var ett mysigt program om två sköna hippie kvinnor som gillar rå och ”hälsosam” mat. Och det är helt okej som ett livsstilsprogram. Men att göra en matserie i dag och specifikt om vegetarisk mat kräver lite mer än vad som har visats. Intresset för matlagning och de olika fenomen som finns inom den är stort och viljan är lära sig är entusiastisk. Matprogrammens nivå höjs hela tiden och många förväntar sig att kunna lära sig knep men även olika tekniker för att utveckla sin kulinariska kreationer.

Om SVT bara kopierade Jills veranda och gjorde det till ett tv program om mat kunde de komma en bit på vägen. Att se ett proffesionellt men avslappnat program om mat vore både nydanande och kul: hur coolt vore det inte att möta två helt olika världar i ett matprogram som det gör i Jills veranda? 

Att vegetarisk mat fortfarande inte tas på mer allvar är förvånande. Speciellt nu när många duktiga matlagare av olika slag lägger fokus på grönsaker. En del skippar kött helt och andra låter växterna spela huvudrollen. Men i det hela gör att själva diskussionen om matlagning får nya vinklar och perspektiv. Både i praktik och diskurs. 

Det finns en koppling mellan miljödiskussionen och grönsakerna. Hos många professionella har många grävt sig ner i sin egen mylla och upptäckt att i Sverige har vi så otroligt mycket intressanta växter, både traditionellt och nyinkommet. Det finns även så mycket potential och det sker intressanta projekt kring det. Det odlas olika bönor och andra växter som inte har växt här, som kanske vi aldrig trodde kunde växa här heller. Att fånga det i ett matprogram vore intressant. Att göra ett program som är smakdrivet och kunskapslyftande kunde vara en utgångspunkt. 

Bilden som finns av vegetarisk matlagning är fylld med fördomar och det blir inte bättre när de bekräftas gång på gång i VegorättOm SVT tagit programmet seriöst hade det haft potential att bli intressant. Istället synliggör nuvarande program att kunskapen på redaktionen är bristfällig när det gäller samtida matlagning och i synnerhet den vegetariska. Visst finns en hälsodriven målgrupp. Men vi som jobbar med måltider, är intresserade av vegetarisk mat, och bryr oss om och värderar smak, är en växande skara.

 

Ayhan Aydin är måltidekolog, som har ett tvärvetenskapligt synsätt på livsmedelssystemet. Hans arbete och kunskap involverar att koppla samman förbindelserna mellan naturvetenskap till sociala, kulturella och estetiska aspekter av livsmedel och måltiden. Hans praktik inkluderar tvärvetenskapliga projekt mellan konst, vetenskap och mat. Han är intresserad av att skapa berättelser genom måltider och utmana tanken på vad en måltid är. Arbetet är oftast en kombination av hantverk, teorier och olika praxis. Det kulinariska hantverket har ofta en central del av arbetet men ofta att det utmanas. Med en kritisk syn på vad gastronomi och livsmedelssystemet är, hoppas han vara med och skapa en diskurs samt praxis som är bortom uppfattningen av den kulinariska praktik som är.

AV

1 kommentar

  • Christopher Anderton 25 February 2016 den 3:06 pm

    Samtidigt som jag håller med i det som skrivs, så vill jag ändå ”försvara” Karoline Jönsson lite. Hennes kollega känner jag ej till sedan tidigare, och vet för lite för att säga något. Karoline är inte en ”hippie” (även om jag förstår vad du vill säga, så kan ordet uppfattas degraderande till viss mån), däremot en ung kvinna som är ”self-made”, vars kunskap har införskaffats genom hårt och praktiskt arbete inom flertalet relaterade discipliner. Hon är mer en klassisk odlare eller grönsaksbonde än hippie.

    Nu tror jag inte du ifrågasätter just detta, men bör ändock påpekas.

    Det mest problematiska som jag ser det, är att SVT inte verkar våga lita på sig själva. Då Karoline Jönssons kunskaper och talanger förtjänar mycket mer (som sagt, kan bara uttala mig om Karoline Jönsson) än ett, som du säger, ett enkelt livsstilsprogram utan större djup. Sedan är inte jag rätt person och uttala mig om vilken den exakta rollen skulle vara.

    Men det verkar som SVT arbetar på det viset, att man skapar småproduktioner och testar sig fram. Inte så mycket om själva programidén, utan snarare personerna framför kameran. Det är lite som en audition för ”steg 2” i provspelningen för större arbeten. Vilket man kan se mycket av de senaste 10 åren på ett annat vis än tidigare.

    Annars så håller jag med. Fram med djupare program när det gäller mat. Kanske en ”Babel Mat”? Kanske lite för smalt (och inte relaterat till specifikt vegomat), men det finns mycket ”färdiga” recept (från andra genrer än den rätt så utvattnade ”mat-tv” gruppen) för SVT att ta till om de vill göra något med lite större tyngd.

    Till sist, bör nämnas att jag utnämnde Karolines blogg till Det stora Matbloggspriset 2012, och är lite ”jävig” då jag ”hittade” en rätt så okänd talang. Varav jag har följt hennes resa sedan dess (jag är dock inte bekant med henne utöver priset).

Kommentera

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.