Varför är vi romer mest hatade i hela Europa och kanske i världen?

Varför är vi romer mest hatade i hela Europa och kanske i världen?

Jag är trött, ledsen och upprörd över att Europa förväntar sig att varje romsk individ ska ta ansvar för alla 12 miljoner romer i kontinenten. Ska jag förvänta mig att en svensk individ tar ansvar för tio miljoner svenskar? Är det logiskt? Europa har medvetet försatt 12 miljoner romer i utanförskap, varför ska romerna själva ta ansvar för det? Romskt utanförskap är europeiskt utanförskap, romskt lidande är europeiskt lidande. Och romsk kultur är europeisk kultur. Varför är alltid romerna mindre värda?

I hela mitt liv har människor spytt sina fördomar och sin okunskap över mig. De har förväntat sig att jag ska ta ansvar för 12 miljoner människor med romskt ursprung. Antiromism och normaliseringen av hatet mot romer är vansinnigt. Många romska lärare, läkare, poliser, sjuksköterskor och studenter vågar inte berätta om sitt romska ursprung, eftersom de inte kan förutse vilka negativa konsekvenser det kan komma att få. Testa säg att du är rom någon gång och se hur människor kan ändra attityd mot dig och bli fördomsfulla, näst intill onda.

När och var skapade man dagens föreställningar och fördomar om romer? Räknas romernas kamp in i kampen för mänskliga rättigheter? Det är först nu, 2015, som många organisationer har börjat tänka på romernas utsatthet. För att påvisa det rasistiska Europa kan jag dela med mig av att jag, Emir Selimi, är grundare till världens första humanitära organisation för romska barn, ”Save the Roma Children”. Det fanns ingen annan! Jag grundade den första. Hur kommer det sig att andra organisationer inte tar det ansvaret? Hur många gånger har du hört talas om att tillgodose romska barns rättigheter? Tänk dig att det finns romska barn som inte har vatten eller tillräckligt med mat för att göra sig mätta.

När jag gick årskurs ett i Serbien fick jag veta att jag var mindre värd bara för att jag var rom. Mina klasskamrater slog mig, spottade på mig och läraren kunde misshandla mig om jag sa ifrån.
Jag undrade då varför man behandlade romer som man gjorde. I dag undrar jag samma sak.

Romernas historia har dolts från oss, i Europa har romer varit slavar i 500 år. Romerna kom ursprungligen från Indien på 1000-talet och hamnade i Grekland på 1200-talet. Då blev romerna positivt bemötta på grund av alla kryddor, all textil, henna och läkarkonst. Men den positiva bilden vändes snart till en mer negativ sådan. Då började greker för första gången kalla romer för ”xenos” vilket betyder främling. Det utvecklades troligen till tsigenos, tsitgan, cigan, zigoner, zigenare. I Sverige mellan åren 1923-1959 tilläts inte romer att bo mer än tre veckor på samma plats. Mellan 1600- och 1800-talet var det tillåtet att mörda romer i Sverige och få skottpengar.

Jag tröttnade till slut på alla fördomar jag fick ta emot när jag sa att jag har romsk bakgrund. År 2013 startade jag föreningen organisationen Unga Romer för att lyfta förebilder, öka kunskap och visa den verklighet romer lever i. Jag är själv waldorf-bildlärare, PR-konsult, IT-tekniker, digital designer, amatör filmskapare och webmaster. Jag tänkte att det var dags att själv göra något åt fördomarna mot romska befolkningen. Efter ett års kämpande fick jag äran att ta emot 2014 års Raoul Wallenberg-pris. När föreningen organisationen Unga Romer fyllde två år fick vi en personlig inbjudan av statsministern. I dag växer vi över hela Europa för att skapa en gemensam röst för unga romer i kontinenten. Romer ger Europa och världen flamenco, riverdance, ryska dansen och hela balkan musiken! Vad får vi tillbaka? Hat och fördomar! Romer har aldrig krigat och det finns inga romska terrorister. Är det någon som borde få nobel fredspriset så är det den romska folket! För att vi är förebild för hela världen. Jag vill organisera romer att höja rösten för sina mänskliga rättigheter, utan våld och med förståelse. För att rom betyder människa! Vi är alla romer, vi är alla människor!

 


Emir Selimi – Ordförande Unga Romer 

 

AV

Kommentera

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.