Varför sabbar vi allt vi rör vid?

Varför sabbar vi allt vi rör vid?

FN:s mål för hållbar utveckling, Agenda 2030, lämnar sällan Sida-korridorerna och policydokumenten, riktade som koloniala pekpinnar från den eurocentriska världen. Men vad händer om man tillämpar dem på dagens svenska samhälle? I sin prosadikt Varför sabbar vi allt vi rör vid? använder poeten Bobby Kikumu agendans listform för att ifrågasätta och peka på det moderna samhällets alla sprickor, skenande skeenden och självmotsägelser. Dikten har tidigare framförts på eventet Agenda island och är den andra delen i en poetisk diptyk som kommer framföras på scener under våren.

Utan några som helst försäkringar om ett effektivt resultat offrar skolungdomar världen över en femtedel av sin utbildning för klimatets skull. Skolstrejkerna är en högljudd signal till vuxenvärlden om ett svek mot unga och kommande generationer. Om det beror på dåligt samvete eller något annat kan vara osagt men denna helt unika ungdomsrörelse har växt och blivit en massiv, global aktiviströrelse med människor i alla åldrar, ur alla samhällsklasser. Alarmet går ut till vår världs politiska ledare. Det är dags att sluta rabbla tomma fraser och faktiskt skrida till verket med krafttag. Men vänta lite. Låt oss gå till dom där tomma fraserna. Låt oss se vad som står. Låt oss begrunda FN:s globala miljömål. Se om det kan ge oss något. Se vad som kommer upp. Är du med?

1. Ingen fattigdom

Jag tänker på fattigpensionärerna som lever på existensminimum, på romerna utanför matbutiken som blir spottade på, på dom hemlösa som blivit bortförda från city och tvingas sova under broarna under iskalla höstnätter. Jag tänker på min kompis Ulla-Mimmi som varit utbränd i över ett decennium och som bollas mellan arbetsförmedlingen och försäkringskassan, psykvården och arbetsträning på arbetsplatser som inte vill ha henne där och som ändå kräver för mycket för henne som blivit utförsäkrad med orden: nu är du frisk och kan jobba.

Jag tänker att i det här samhället är det exakt fyra missade hyresavier mellan innanförskap och ett evigt utanförskap. Jag tänker att innanförskapet kräver ett jobb, inget supande under arbetstid, välkammat hår och en stenhård själ. Jag tänker att ingen fattigdom är en utopi i det här samhället vi byggt upp av ekonomisk tillväxt och stram arbetslinje. Jag tänker att då har jag inte ens kikat bortom vårt lands gränser. Jag tänker skuldsanering, basinkomst, västvärldens koloniala skuld gentemot ”tredje världen”. Jag tänker bostadsbubblor och spyor i papperskorgar och jag tänker att jag är ingen stjärna ens när det gäller min egen privatekonomi. Den privilegierade medelklassen i väst vet ingenting om riktig fattigdom, vi vet ingenting om riktigt våld, ingenting om riktig hunger.

2. Ingen hunger

När damen i pälsjacka och diamantörhängen sitter vid bordet bredvid och gnäller om tiggarnas allt mer desperata jakt efter pengar samtidigt som du minns din morbrors konstanta missvisande och lögnaktiga rapporter om det ökade våldet i förorten där han inte ens bor men han har ju läst om skiten i tidningen så inser du att vi har slutat lägga ihop två plus två och istället går vi runt i nåt slags ett minus ett är lika med banankompaniet. Och i takt med att vi blir allt fetare blir dom utan likvida medel hungrigare och när var du ens lite vardagshungrig sist? Hur lång tid tog det innan du hade ätit dig mätt igen? Vad åt du? Minns du vad du åt?

3. God hälsa och välbefinnande

Aldrig har våra gym sålt så många årskort som nu. Aldrig har vi sett så många svettiga hurtbullar ute på gatorna vår som vinter i nyinköpta träningskläder. Aldrig förr har pt:n haft högre status. Aldrig förr har vi stressat så för att hinna till yogan. Vad är det vi försöker springa ifrån? Vad är det vi bygger muskler inför? Vad är det som stressar oss så dant? Hur mår vi egentligen? Vad är det frågan om? Är det att medierna enbart rapporterar om grymheter och elände som gör att vi mår sämre? Är det vårt dåliga samvete över vårt välstånd som spökar? Är det vårt ekonomiska system? Är det maktlöshet över klimatförändringarna? Är det livspusslet? Är det arbetslinjen? Kan det vara arbetslinjen?

4. God utbildning för alla

Det fria skolvalet och vinstdriften inom skolan bidrar starkt till polarisering som sedan är fastnitad och får stora konsekvenser i vuxenlivet. Just här har vi det ändå rätt bra med just utbildning. Det går att gå om en klass, det går att gå komvux om gymnasiet inte passar en, vi har folkhögskolor och universitet och små och stora privatskolor och yrkesförberedande skolor. Vi räknas väl som ett av världens mest bildade länder. Ändå får konspirationsteorier fäste här. Högerpopulism med fascism och rasism blommar fritt på öppna fält i filterbubblor på sociala medier. Så fort det uppstår en debatt om två åsikter som går starkt isär så hänvisas det till ett antal mer eller mindre seriösa skrifter. Källkritik är bortglömt och sanningen är död. Ska vi ta en kaffe istället?

5. Jämställdhet

Världens modernaste land och en uttalat feministisk regering men ändå har vi ett gap mellan mäns och kvinnors löner, kvinnor får fortfarande göra det obetalda grovjobbet hemmavid, kvinnor är rädda för att gå hem ensamma om kvällen och håller hemnycklarna i handen som ett vapen, män håller varandra om ryggen och våldtäktsfestivalen som består till allra största delen av män som våldtar kvinnor fortsätter i oförminskad takt som den gjort i alla tider här. Det är inte ett importerat problem och det var inte bättre förr men herrejestanes vad det kan bli så mycket bättre, borde bli bättre, måste bli bättre. Metoo var en brutal tsunami och en del manhemshus förstördes med rätta men bland min generation höjs nu röster för att män ska vara män och kvinnor kvinnor. Det har jag sett och hört på Tinder. För varje frihetsrörelse en motrörelse, för varje faktabaserad sanning en konspirationsteoretisk lögn.

6. Rent vatten och sanitet för alla

På en del platser på moder jord där rent vatten är en bristvara skulle dom häpna om dom visste att här använder vi rent vatten och spolar bort vår skit. Visste du att du sparar lika mycket vatten på att skippa en hamburgare på 500 gram nötkött som du gör om du inte duschar på tre månader eller låter bli att spola under ett halvår? Hur ofta duschar du? Hur många gånger har du spolat idag? Hur länge låter du kranen rinna när du sköljer dina ekologiska grönsaker?

7. Hållbar energi för alla

Alltså. Fuck you FN. Det här är väl ändå en självklarhet för alla och envar. Problemet och svårigheterna är ju som med precis allt annat på den här listan att det knappt går att urskilja vad som är hållbart och inte, skilja sanningen från lögn. Och jag orkar inte.  Jag går i Stockholm, det regnar, jag går in på centralen och ner till toaletterna och okynnesbajsar för en hutlös tia. Folk och fä skyndar in till skydd från regnet som städar upp och renar därute och ingen enda människa har en tanke på om sol, vind och vattenkraft är bättre, billigare och säkrare än kärnkraft. Eller det djupt problematiska i svårigheten att tillverka elbilar som faktiskt är hållbara för miljön. Eller huruvida flygbolagen ställer sig till den svåra omställningen dom måste gå igenom. Alla ska iväg någonstans, lyckligtvis med tåg. Sprängfulla agendor väntar på att bockas av, långsamt som sniglarna i regnet. Tåg mot evigheten står på spår åtta.

8. Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt

För kvinnorna på palmoljeplantagerna i norra Indonesien existerar knappt någon anständighet överhuvudtaget. Dessa arbetstyngda kvinnor får sköta besprutningen med det i EU förbjudna bekämpningsmedlet parakvat utan skyddsutrustning vilket gör att när dom får det frätande medlet på sig kan dom få kroppsliga men för livet. Tillsvidareanställningar existerar nästan uteslutande enbart för männen så om kvinnorna konstrar eller är sjuka en dag eller blir gravida eller kollar snett eller harklar sig så riskerar dom att få sparken så ibland låter dom sina barn hoppa in och jobba också, det hela går på tid och dom måste hinna bespruta si och så mycket varje dag om dom alls vill få betalt. Detta är en människorättsfråga, en kvinnofråga, en arbetsmiljöfråga och en miljöfråga. Och här hemma bidrar det orimliga där borta till vår ekonomiska tillväxt och tror du inget av det jag sagt här så går det utmärkt att läsa palmoljerapporter på någon av alla frivilligorganisationer som orkar täcka det. Gå sedan in på din lokala matbutik och räkna hur många varor som innehåller palmolja. Andas sedan långsamt i påsen du köpte på vägen ut för två kronor.

9. Hållbar industri, innovationer och infrastruktur

Jag går in på Youtube och får syn på en robothund. Den liknar en hund i strukturen men det finns ingen tveksamhet om att det är en robot, en maskin byggd och programmerad av människor. Den går på ett öppet fält och jag blir ointresserad och är på väg att klicka vidare när den plötsligt börjar springa. Det börjar spelas stråkar i klippet och jag får sympati för robothunden. Den rör sig graciöst fram och när den kommer fram till ett hinder stannar den liksom upp och jag blir orolig för att den inte ska kunna komma vidare. Så gör den ett smidigt hopp över hindret och fortsätter sin väg över fältet, stråkarna höjs och fördubblas och jag känner en tår rulla nerför min kind. Nästa klipp är ett mischmasch av några av våra politiska ledare just nu: Trump, Bolsonaro, Putin, Jong-un och tåren fastnar i skrattet när det tredje klippet är den nya trailern för filmen Joker.

10. Minskad ojämlikhet

Varför fortsätter vi att upprätthålla det koloniala arvet? Musiken jag lyssnar på är gjord av vita heterosexuella gubbar, liksom filmerna jag kollar på och teatrarna där jag en gång försökte ta mig in. Jämlikhet handlar inte om att ge alla lika mycket utan att blidka behoven efter förutsättningarna. Minskad ojämlikhet bygger på att vi vill att alla ska ha det lika bra. Men det vill vi ju inte. Vi tycker om klassamhället och vi älskar att trycka ner dom fattiga för att känna oss rika och upphöjda. Det visar historien och det visar samtiden.

11. Hållbara städer och samhällen

Bilismen är vår tids rävgift. Förutom att den förorsakar olyckor i tid och otid pga en oändlig mängd ilskna dårar bakom ratten så spyr den ut illvilja rakt ut i moder natur. Och den hysteriska volymen, har du promenerat i Stockholm i rusningstid så vet du att om du inte vill bli lomhörd så är hörselkåpor som den typ byggjobbarna vid Slussen har på sin plats. Jag bodde en tid i London. Tiomiljonerstad, kaos, köer, sönderstressade, irriterade själar vart jag än vände huvudet. En dag var det bilstopp i innerstaden. Och plötsligt kunde jag höra fåglarna i Hyde park, jag kunde uppskatta den otroliga arkitekturen på Houses of parliament och Big Ben och my fellow englishmen lyste upp och log och allt var vackert och staden kändes alldeles, alldeles hållbar.

12. Hållbar konsumtion och produktion

Jag är vegan av tre skäl. Det första gäller hälsan- miljögifter koncentreras ju högre upp i näringskedjan dom kommer och om jag kan så väljer jag gärna att få i mig så lite gift som möjligt. Det andra gäller miljön, kött- och mjölkproduktionen i världen påverkar klimatet lika mycket som alla bilar, båtar, bussar och flyg gör tillsammans. Det tredje är rent moraliskt: djur är levande varelser och vi människor behöver inte äta eller utnyttja dom för vår överlevnads skull.

13. Bekämpa klimatförändringarna

Ja. Jo. Alltså till alla klimatförnekare därute skulle jag bara vilja fråga om det är onödigt av oss att ta hand om vår planet oavsett om klimatförändringarna existerar eller inte? Vad är det ni motsätter er så starkt? Vad tror ni att ni har att förlora? Har ni inte sett isarna? Tycker ni inte om Venedig? Älskar ni inte havet? Är ni inte kloka? Har ni inte levt ert liv? Tycker ni om stenen ni ligger under? Är den gjord av samma sorts stenmaterial som era stenhjärtan? Vad tror ni att dom allra största folkförflyttningarna är orsakade av? Varför tror ni att nittiofem procent av alla klimatforskare i världen är överens? Varför vill ni inte vara med i den största aktiviströrelsen i människans historia?

14. Havet och marina resurser

Bottentrålarna dånar fram i det plastfulla havet. Släpper ner sina nät, stora som tre fotbollsplaner. Kammar havsbotten på allt marint liv. Kastar tillbaka det som inte duger, dvs nu döda fiskar som sakta sjunker ner till botten där dom ligger och ruttnar bort. För alltid ignorerade och bortglömda i den största utrotningen på jorden. Människans rovdrift på livet under ytan är envis, enfaldig och brutal utan sans. Som vore vi förbannade för att vi inte kan andas under vatten som vi en gång gjorde. Som en slags hämnd vi gått och ruvat på sedan urtiden. En hämnd på vår egen utveckling. Varför sabbar vi allt vi rör vid?

15. Ekosystem och biologisk mångfald

Kommer våra barn få uppleva alla härliga djur som vi fått uppleva? Vargen ylar i ensamhet och dysterhet över tiden som rinner ut. Den vet att den behövs, den vet också att dess cirka trehundra kompisar i Sverige behöver vara ungefär tio gånger så många individer för att stammen ska vara livskraftig. Den vet att jägarna som hatar den och vill utrota hela arten samtidigt vill att tigrarna i Asien ska finnas kvar ty dessa djur befinner sig i en annan del av världen. Allt detta vet vargen. Det finns anledning att yla för mindre.

16. Fredliga och inkluderande samhällen

Det behövs berättelser om samhället. Hur vi vill att samhället ska se ut om tio år, inte hur det ska se ut om ett år. Vi behöver berättelser. Vi behöver lägereldar att samlas vid, torg att enas på, mål att sträva efter. Men världen brinner. Världen krigar och begår våldtäkt på sig själv. Och vi människor förökar oss, utarmar en plats på alla dess resurser och när det är klart drar vi till nästa plats och gör om allt igen. Vi behöver stanna upp lite, kanske ta ett steg tillbaka för att kunna gå två steg fram. Ta fram fredsflaggorna. Göra upp en lägereld. Berätta för varandra. Mötas.

17. Genomförande och globalt partnerskap

Låt oss fatta varandras händer. Se varandra i ögonen. Behandla varandra med kärlek och respekt. Oavsett var vi kommer ifrån eller vem vi älskar eller hur vår historia ser ut. För även om det ibland inte är så hoppfullt så innebär det faktum att jag skriver dessa rader och uttalar dom och att någon kanske lyssnar att det är en motståndshandling i sig, själva hoppet i hopplösheten. Där det finns hopp finns det liv och där det finns liv där finns vi. Det går att förändra världen. Men kanske är det i spegelbilden allt måste börja. Är du med?


Syntolkning, toppbild: Hamnen på Rindö. I förgrunden står en död tall, i bakgrunden en havsvik, vid horisonten ett samhälle med flera byggnader. Foto: Bobby Kikumu

AV