Color Island

Color Island

Vi har sagt det förut. Det är dagens konststudenter som kommer att förändra spelplanen och öppna upp det stelbenta, ensidiga och vithetsnormativa Konstsverige. Det är i de svenska konstskolorna som organiseringen sker, och den drivs av studenterna själva, ofta i motvind. Nu har en ny grupp sett dagens ljus: Color Island, som är en separatistisk grupp bestående av studenter som rasifieras som icke-vita vid konsthögskolan Valand i Göteborg. Helgen 5-8 april 2019 arrangeras Color Islands första evenemang som grupp. Uställningen Color Island – Group Exhibition pågår till måndag 8 april på Akademin Valand i Göteborg.

Kultwatch publicerar nedan gruppens uttalande om varför Color Island behövs, ett statement om de homogena och exkluderande villkoren inom konsten.


 

Vi är en separatistisk grupp av och för studenter på Akademin Valand, som inte ser oss som en del av den vita, västerländska normen. Gruppen startades i januari 2019 och är inspirerad av Konstfacks separatistiska grupp Brown Island. Shout out!!

Målet med Color Island är att skapa ett sammanhang för konstnärer i Göteborg med liknande erfarenheter och för att skapa ett tryggt rum, som vi tillsammans utformar, inom de annars bländade, vita konstnärliga utrymmen. Vårt mål är också att arbeta och framföra vår talan inom den konstnärliga institutionen.

Förutom att skapa konst vill vi vara en del av förändringen. Samma förändring som konstskolor är så måna om att uppmärksamma, men som verkar vara så svåra att etablera. Like, de pratar om vikten av att arbeta för mångfald inom institutionen, att statistik visar att konstskolor är extremt vita och medel/överklassiga, och så står det bara vita lärare på scen och pratar om det. Och i samma sekund som applåderna donar i aulan så är det som att det är färdigarbetat med det här jäkla mångfaldsjiddret. Vi kan inte falla mellan stolarna nu, vi kräver att vara en del av det arbetet.

Utställningen pågår på Akademin Valand @ Galleri Monitor och Rotor2 samt Bio Valand.

 

/Color Island

 

Medverkande konstnärer: Ina Nian, Javid Sina, Donia Saleh, Fanny Dahlpil, Marie Bergqvist, Shahab Mehrabi, Qiniso Mntambo, Miranda Stenberg, Alecio Araci, Camila Rojas, Miina Anahita, Tashlyn Chetty, Nadia Maghder, Janna Stenbergh, Emely Hansson Cuadros, Matilde Villegas Bengtsson

 

AV