Mara Lee G: “Läsa skönlitterära böcker bör vara en integrerad del av ett civiliserat mänskligt liv”

Hej Mara Lee, Vem är du? 

Mara Lee, författare, poet och forskare.

Vilken var den senaste bok du läste? 

Niclas Nilssons och Jenny Tunedals översättning av Anne Sexton: Sanningen de döda vet, och Bad feminist av Roxane Gay.

Vilken var den senaste film/serie du såg? 

Bitte Anderssons Dyke hard, och Apornas planet.

Hur ser din relation till kultur ut? 

Frågan: ”Hur ser din […]”, är svår. För det första: ”relationen” är inte entydig, utan skiftande, den är inte bara en, utan flera. För det andra: Är det ens en relation när allt en gör skriver in sig där?

Varför är kultur viktigt? 

Kultur adresserar våra själar, våra inre liv, men förmår också starta revolutioner. Detta dubbla tilltal är unikt. Men kanske är kultur idag ett begrepp i fara. Det är ett ord vars betydelse har förskjutits mot ett oroväckande håll och används som ett vapen i kampen om nationell identitet. Denna utveckling kan och måste motarbetas med andra kulturella uttryck, som inte befäster idén om att vår gemenskap skulle vara baserad på en viss hudfärg eller en viss typ av traditionella högtider. Gemenskap och samhörighet kan skapas exempelvis genom att bli berörd av samma Sjostakovitj-preludium; där har vi en typ av gemenskap och intimitet som skär rakt igenom invanda föreställningar om identitet, språk- och nationsgränser. Där kan vi tala om kulturgemenskap. Vikten av detta. Rikedomen.

Vad tycker du saknas på kultursidorna idag?

De-positionering. Utrymme. Fördjupning. Kunskap.

Vad tror du behöver göras för att sänka trösklarna till kulturen?

Å! En massa saker. Men att läsa skönlitterära böcker bör ju vara en integrerad del av ett civiliserat mänskligt liv. Jag tror på att höja kraven, genomgående, i skolan, hemma, överallt. Att låta våra svenska barn växa upp i kulturell misär omgivna av tonvis av miljöfarliga leksaker borde vara straffbart.

Vad har kulturen för ansvar i samhället?

Inget ansvar, bara kärlek. Vi ska krama ihjäl alla som hatar. Jag tror på passionen.

Vad hoppas du att Kultwatch som plattform ska bidra till? 

Att vi slutar svara, nån gång? Och ställer våra egna frågor. Det som är relevant för mig, oss.

Last Famous Words? 

”Jag var olydig genom att lyda.”

– Marguerite Duras

Mara Lee Gerden debuterade som romanförfattare med den internationellt uppmärksammade Ladies, som 2011 följdes av Salome, och har tidigare gett ut de två uppmärksammade diktsamlingarna Kom och Hennes vård. Hon är verksam som forskare vid konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet, och hennes avhandling som precis kommit heter När andra skriver: skrivande som motstånd, ansvar och tid. Hon har undervisat på Biskops Arnös författarskola i många år, samt på Konstfack och Konsthögskolan i Umeå. Hon har även översatt den kanadensiska poeten Anne Carson.

Fotograf: R. Thord.

 

AV

Kommentera

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.