Mattias Alkberg: “Texter om kultur saknas på kultursidorna”

Hej Mattias, vem är du?

Hemskt mycket förälder och på turné just nu.

Vilken var den senaste bok du läste?

Läser alltid flera böcker samtidigt. Men den jag avslutade senast var nog Viv Albertine självbiografi. Fantastiskt bra.

Vilken var den senaste film/serie du såg?

Jag gillar inte nya filmer så mycket. Ser däremot typ alla teveserier som finns. Häromveckan såg jag 35 avsnitt av Modern Family på raken.

Hur ser din relation till kultur ut?

Den är bra, rätt avslappnad. Jag tycker att kulturen har ett egenvärde, alltså att allt behöver inte vara kultur för att ha legitimitet. Jag blir lite galen på att folk säger att exempelvis ”sport är kultur” eller att ”graffiti är konst”. Sport har också ett egenvärde. Klotter med. Jag gör ingen skillnad på högt och lågt heller: Ett bra avsnitt av Lilla huset på prärien är lika märkvärdigt för mig som exempelvis en dikt av Ann Jäderlund eller en låt av GG Allin eller ett YouTubeklipp med helt grym Butohdans eller en punkspelning etc. Detta som mottagare av kultur. Som utövare är det, ja, ungefär likadant.

Varför är kultur viktigt?

För att den när den funkar kan den få mig att ompröva mig själv. Och med ”jag” menar jag ”oss och vår plats i världen”, mig själv inkluderad. Det är det viktigaste jag vet nästan. Jo, en grej till, att man kan ha fel och ändå rätt, att det inte är mätbart som pengar eller sport eller klick.

Vad tycker du saknas på kultursidorna idag?

Kultur, rätt mycket. Kritik och text som inte är debatt eller rent positionerande. Samtidigt förstår jag ju att det är det som är kultur i rätt hög utsträckning nuförtiden, det som det är bråttom med. Jag antar att det har med strömningar att göra, en slags populism och högeretablissemangets medvetna vilja att förneka och förklena de traditionellt ”mjuka” värdena. Det gör att somliga frågor inte får utrymme på annan plats än kultursidorna. Tänker på HBTQ-frågor, rasism, jämlikhet etc. Situationen för vissa grupper i samhället är mer akut än någonsin och det tar förstås plats och tid av till exempel essäer och litteraturkritik. Eller musikkritik för den delen. Dessutom tycker jag att klassperspektivet saknas i nästan all analys. Det är det som gör att varenda debatt tar en triljard år att tröska sig igenom. Så många har inget mål, de bara ältar och ältar och tar illa upp i all oändlighet. Men framförallt texter om kultur, texter som är kultur. Och pengar att skriva de texterna för. Och vilja och utrymme att publicera dem.

Vad önskar du av kulturpolitiken?

Rätt mycket ändå. Alltså, jag kommer ju ur ful- och populärkulturen, motkulturen till och med, så jag blev lite förvånad av mig själv när jag häromveckan skrev två texter om att popmusiken borde institutionaliseras. De texterna kan man googla fram rätt snabbt om man vill/orkar. Som exempel på en sakpolitisk fråga, alltså.

Vad tror du behöver göras för att sänka trösklarna till kulturen?

Sänka? Rätt ofta tänker jag att tröskeln borde höjas. Eller blicken i alla fall.

Vad har kulturen för ansvar i samhället?

Samma som allt och alla. Kan/vill inte utveckla det mer än så.

Mattias Alkberg är musiker, låtskrivare och poet. Han var gitarrist och sångare i indierockbandet The Bear Quartet som skivdebuterade 1992. Samma år publicerades hans första diktsamling Separerade ägg, Alkberg har gett ut fem diktsamlingar. Han fick pris från Svenska Akademien 2004. 2009 gav han ut solodebutalbumet Nerverna.  Han har medverkat som krönikör och skivrecensent i Norrbotten-Kuriren. Varje nyårsafton skriver Mattias Alkberg en dikt som han samma dag skickar till sina vänner.

Foto: Pär Olofsson.

 

 

AV

Kommentera

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.