Orden med Marianne Lindberg De Geer

Vad skriver du?

Just nu förbereder jag mig för höstens regi- och scenografiuppdrag. Ska sätta upp pjäsen Flickvännen av Karolina Ramqvist. Går igenom texten, gör anteckningar…sånt. I morgon kommer min dotter, Rebecca Afzelius hit på landet. Hon gör kostym & mask. Ska bli så roligt att samarbeta med henne om detta; denna text och detta rum!

Har också skrivit kontrakt med Brombergs Förlag för en bok, som än så länge har hemligt innehåll. Den kretsar jag kring just nu…

Är det inte ensamt att sitta och skriva?

I vanliga fall, när jag skriver, brukar rutinen vara att jag skriver på förmiddagen och sedan gör annat; vardagliga sysslor och så. Så jag behöver verkligen vara ensam när jag skriver, annars tar mitt sociala liv överhanden.

Drömmer du i bilder eller ord?

Jag drömmer i film.

Hur stor betydelse tror du att språket har för att vi ska kunna nå sanningen?

Nå sanningen? Det tror jag inte på. Men upplevelsen. Respekt för den egna och andras upplevelse, det tror jag på. Det är karta och kompass för mig. Att kunna sätta ord på upplevelsen är livsnödvändigt för all mänsklig utveckling.

Finns det någon moral i ditt skrivande? Om ja, på vilket sätt?

Jag är en mycket moralisk person. Det lärde jag mig i hemmet, i missionsförbundets söndagsskola i Köping och i scouterna och skolan. Det har tagit ett liv att bli av med en del av den barlasten.

Vem skriver du för?

Till den det berör

Varför skriver du de texter du skriver?

Nåt inre tryck, tror jag. Första hälften av mitt liv hände mig saker bara, saker som förorsakade ångest och starka känslor av övergivenhet. Jag upplevde mig som en båt utan åror. Nu försöker jag göra de händelserna begripliga, eller i alla fall ge upplevelserna en andra chans, i det perspektiv, livet vänligt nog gett mig.

Har du haft ångest för något du har skrivit? Isåfall, vad och varför?

Nej. Där är jag mycket okänslig. Det är min tur nu.

Vem vill du ska besvara denna enkät?

Besvara? Eller menar du att denna ringen den skall vandra, från den ena till den andra? – I så fall vill jag ge ringen till författaren Eva Ström.

Marianne Lindberg De Geer är konstnär och dramatiker.

 

AV

Kommentera

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.