Pooneh Rohi: ”De slöjbeklädda kvinnorna saknas på kultursidorna”

Hej Pooneh, vem är du?

Oj. Kanske en ganska vilsen människa som inte riktigt får ihop det här med livet; vad det är, vad man ska göra med det och hur man ska leva det.

Vilken var den senaste bok du läste?

The Childhood of Jesus av J.M Coetzee. En helt fantastisk bisarr och märklig bok som tycks ha väldigt lite att göra med Jesus barndom. Läste någonstans att bara en så pass prisbelönt, väletablerad och enastående författare kan komma undan med att skriva en så konstig bok.

Vilken var den senaste film/serie du såg?

Kan jag inte få rekommendera några bra iranska filmer istället? Det tycks ske en kulturell revolution i Iran just nu inom just bland annat filmindustrin där extremt välproducerade filmer ges ut. Har man inte sett (vi tar titlarna på engelska) A separation ska man se den genast. Och gillar man den kan man också se About Elly av samma regissör. För övrigt rekommenderar jag också Offside, Crimson Gold och Women’s prison varmt, varmt. Det är iranska filmer vilket innebär att det är ont om lyckliga slut.

Hur ser din relation till kultur ut?

Jag har nog insett att konst och kultur som inte syftar till att vara eller kan tolkas politiskt, det vill säga som inte syftar till att vilja förändra, skaka om, problematisera och omvärdera, intresserar mig väldigt lite. Sen har jag ärligt talat pinsamt dålig koll på en hel del av det kulturella utbudet.

Varför är kultur viktigt?

När tiden per automatik tycks göra oss alltmer dekadenta kan kulturen vara ett verktyg för att påminna oss om idealen, de svåra frågorna, och kärnan i att vara människa. Få oss att vända blickarna bort från mobilerna, från kreditkorten, från vår image, från klättrande uppåt på statusstegen.

Vad tycker du saknas på kultursidorna idag?

Muslimerna. De slöjbeklädda kvinnorna. De saknas i princip överallt i media. Var är dom?

Vad tror du behöver göras för att sänka trösklarna till kulturen?

Kanske inte bara söka inkludera de som oftast inte finns representerade i publiken i just publiken, utan istället göra dem till själva skaparna av kulturen.

Vad har kulturen för ansvar i samhället?

Ansvar är kanske alldeles för starkt. Men för mig har kultur och konst möjligheten att problematisera snarare än att proklamera. I livet kan ibland två sanningar existera samtidigt. Möjligheten att söka och gå fel snarare än att vara i slutpunkten. Misstagen är ovärderliga.

Last Famous Words?

Grundaren till den första Wikin, Cunningham, lär ha sagt att det bästa sättet att få fram rätt svar på nätet, är att posta ett felaktigt. Så som på Wikipedia, men också utanför nätet.

Pooneh Rohi är författare och skrev Araben en skönlitterär bok i postkolonial anda. Hon är doktorand i lingvistik och hennes forskning handlar om iranska språket.

Fotograf: Linda Gren

 

AV

Kommentera

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.