Utan skapande vore vi robotar- oförmögna att förstå

Hej Majsa, vem är du? 

Det försöker jag nog fortfarande svara på för egen del…

Vilken var den senaste bok du läste?

Alltså jag börjar ofta på böcker lite parallellt vilket är jättedumt, eftersom jag ofta blir väldigt splittrad i mina läsupplevelser. Också är mitt jobb en bidragande orsak till det då jag ibland måste slå upp vissa textstycken eller leta efter särskilda partier. Men den senaste boken som jag läste från pärm till pärm var Sven-Eric Liedmans valda delar från Karls Marx Grundrisse.

Vilken var den senaste film/serie du såg?

Det var Jurassic World!

Hur ser din relation till kultur ut?

Första känslan som dök upp i huvudet varm ‘varm’. Tror det har att göra med ett tidigt minne när mamma och jag var och såg Rödluvan på Konserthuset. Jag var runt 4-5 år gammal och tyckte det var rätt så underhållande. Sedan tidig barndom har min mamma varit duktig på att skola in mig i olika kultur-sammanhang, så som otaliga museibesök, teaterbesök, konserter, till och med operor, för att tala om de arenor som vanligtvis förknippas med kultur. Men även när det gäller samhällsengagemang och omvärldskunskap har hon varit viktig för mig. Vi har också rest mycket ihop. Vad gäller böcker dock har jag en lite knepig relation till dem. Jag har liksom en otroligt stor respekt för böcker, och jag går på ett nästan barnsligt sätt igång på olika litterära verk, vill hålla dom i handen och titta på dom, bläddra i dom o.s.v., men det är lite som att idén – och formen – går före innehållet. Jag slappnar liksom sällan av med böcker, därför har jag också svårt att sitta i timmar och bara sträckläsa. Att se på film eller skriva egna texter av olika slag är mer min “kulturella aktivitet” om man säger så.

Varför är kultur viktigt?

Jag tolkar frågan mer som “varför är skapande viktigt?”. Därför att jag tror att det är ett mänskligt behov, ett mänskligt uttryck, ett mänskligt sätt att utvecklas på, att lära sig på, att bearbeta livet på. Utan det vore vi robotar – oförmögna att förstå.

Vad tycker du saknas på kultursidorna idag?

Om jag ska vara uppriktig så läser jag knappt några dagstidningar. Det blir därför inte läst så mycket på kultursidorna heller. Och när jag läser är det oftast för att det blivit en uppståndelse kring något, så som det tröttsamma försvaret (av bl.a. Knausgårds och Stig Larssons böcker) om att få sexualisera minderåriga flickor med argumentet av att man måste kunna göra “mångtydiga läsningar”. Känns historielöst och desperat.

Vad önskar du av kulturpolitiken?

Detsamma som med resten av samhället: kämpa mot kapitalets logik, arbeta mot patriarkala och rasistiska strukturer  på olika fronter och nivåer samtidigt. En kamp där både erkännande, omfördelning och arbetssätt blir mer rättvisa.

Vad tror du behöver göras för att öppna många dörrar in till kulturen?

BLI AV MED SYNEN PÅ DET ENSAMMA (MANLIGA) GENIET!!!!

Vad har kulturen för ansvar i samhället?

Att fortsätta stå upp för en människosyn icke-instrumentell syn på människan. Att inte vara en ett område som måste redovisa siffror eller tillväxt. Att få vara ett andrum där tiden kan få stå lite stilla och backa bandet för att hinna reflektera. Det är ingen slump att så många kulturutövare är antikapitalister.

Vad hoppas du att Kultwatch som plattform ska bidra till?

Att fler perspektiv kan få rymmas och också lyfta fram mer kollektiva berättelser. Fortfarande är det oftast ensamma krönikörer eller skribenter som får (och också uppmanas till att) ta plats. Ska vi ha förändring behöver vi rörelser och då måste också rörelser kunna ta större plats och synas i offentligheten.

Majsa Allelin är doktorand vid instutionen för socialt arbete på Göteborgs universitet. 

AV

Kommentera

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.