Vit tystnad = Vitt samtycke

R.I.P Eric Garner

Barack Obama har nyligen föreslagit att låta öronmärka $75 miljoner för att kunna utrusta 50 000 amerikanska poliser med kroppskameror. Denna satsning ämnar öka förtroendet för polisen samt öka tryggheten för både polisen och befolkningen. Frågan är dock vilken skillnad det gör för vårt förtroende för polisen, när till exempel vem som helst, i dagsläget, kan se på en video där en vit polis stryper Eric Garner till döds på Youtube utan att åtal väcks mot de involverade poliserna?

Det kan ju inte vara brist på bevis. Det här en fråga om rasistiska strukturer som missgynnar afroamerikaner i det amerikanska samhället. Afroamerikanska män löper 21 gånger större risk att dödas av polisen än unga vita män. Den amerikanska polisens våldsmonopol tar inte hänsyn till att poliser också gör fel, och för många gånger har unga svarta män dödats på öppen gata utan att någon ställs till svars.

Men många arga vita män, konservativa politiker, och andra opinionsbildare har försökt förvränga sakfrågan. Den före detta borgmästaren i New York, Rudy Giuliani, tappade nyligen behärskningen i en debatt mot akademikern Michael Eric Dyson. Giuliani utbrast plötsligt följande under en debatt rörande att polisen inte speglar resten av befolkningen i Ferguson, Missouri där Mike Brown sköts till döds av en vit polis:”I find it very disappointing that you’re not discussing the fact that 93 percent of blacks in America are killed by other blacks. We’re talking about the exception here [in Ferguson]”.

Giuliani tar sakfrågan rasism och gör det till en fråga om ett problem inom ”the black community”.  Att peka på den mycket selektiva statistiken är att rentvå poliserna och skjuta tillbaka problemet på offren för rasism genom att påstå att rasism mot svarta är ett svart problem. Men vem frågar sig någonsin hur många procent av den vita befolkningen som dödas av andra vita? Vem problematiserar och granskar ”the white community”?

Faktum är att ca 84 procent av vita dödas av vita också, men ”the white community” i USA ses inte som en enskild grupp. Istället blir de en synonym för de ”civiliserade”; de som utgör normen, ”jaget”, medan afroamerikaner ständigt reduceras till ”de andra”, de ”våldsamma”, ”de onormala”.

När Giuliani hävdar att ”the black community” och andra minoritetsgrupper, är själva problemet, frågar han egentligen: ”varför kan ni inte bara vara som oss? Varför måste ni råna? Varför måste ni döda och uppföra er ociviliserat? Det gör ju inte vi. Kom över till vår sida, bli vit. Bli människa.

Vad denna diskurs bortser från, är att vithet också innebär något, med en egen historia och kulturellt arv. Att vara vit innebär att befinna sig i toppen av hierarkin. Även om fattigdom, kriminalitet, och mord präglar många vita människor, demoniseras man inte som grupp i media. Man gör aldrig kopplingen till problem inom ”the white community”. Att vara vit innebär att man inte kommer bli dödad av polisen för att man verkar ”aggressiv” eller ”hotfull” när man går ner för gatan med händerna i fickorna.

Viktigt att poängtera här är att man inte nödvändigtvis behöver vara eller verka aggressiv för att dödas av polisen i USA, det räcker med att man är svart. Eric Garner bad poliserna att sluta strypa honom flera gånger. Hans sista ord var ”I can’t breathe”, en fras han upprepade ett flertal gånger innan han avled. 

Hudfärg är förstås inte det enda skälet till att afroamerikaner missgynnas, utan det är även en fråga om klass. Afroamerikaner utgör en stor del av arbetarklassen i USA, vilket medför ännu fler stereotyper och stigman.

Att vara vit innebär att inte behöva reflektera över sin egen vithet. Det är mitt ansvar som cis-hetero vit man att reflektera, synliggöra och tänka kring vad det innebär att vara vit, precis som människor med andra hudfärger tvingas göra varje dag.

Det är dags för white people att börja säga emot och sluta ta det så jävla personligt så fort någon talar om ”White privilege”. White people vet mycket väl att de, med mycket stor sannolikhet aldrig någonsin kommer bli behandlade av en polis som Eric Garner blev när han ströps till döds. En afroamerikan dödas var 28:e timme av en polis i USA, men åtal väcks i endast två procent av fallen. Reflektera över din vithet, och ditt privilegium. Ha lite ödmjukhet din ”white devil”, som Malcolm X brukade säga. 

Jag avslutar med att återberätta Michael Eric Dysons svar till Rudy Giulianis uttalande: ”Black people who kill black people go to jail. White people who kill black people do not go to jail”.

10625103_10154584283080144_900281926287624213_n

Edgar Mannheimer är 21 år. Följer Hip-Hop och Mellanösternpolitik religiöst. Pluggar journalistik och skriver.

 

Foto:  Thomas Altfather Good.

AV

Kommentera

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.