Varför dör ni för rätten att använda n-ordet?

Dina vänner är inte och kommer aldrig att vara ett alibi för din användning av n-ordet, skriver Denise Beniwa Johnson.


Den här texten riktar sig inte bara till Kjell Hedvall utan även till journalisten Oskar Forsberg på Aftonbladet – och alla andra i det här avlånga landet som prompt ska yttra eller skriva ut n-ordet. Något som för mig är ofattbart.

Det är 2015, och jag kan inte förstå hur någon kan värdera sin egen ”rätt” till att yttra ett ord högre än den respekt man bör känna för de människor som så tydligt påpekar att ordet är negativt laddat för dem. Med bakgrund av Hedvalls citat att ”… ordet skulle vara mer kränkande än andra förstår jag inte”, kan jag inte låta bli att poängtera: det är helt irrelevant huruvida du förstår – eller inte förstår dig på anledningen. Du ska villkorslöst respektera det faktum att vi varken vill se eller höra det någonstans. Bara sluta skriva ut eller yttra n-ordet! Tro mig, det är inte så svårt. Och förresten, Kjell Hedvall, det spelar heller ingen roll hur många ”mörkhyade” kompisar man har ”som skrattar åt dumheterna”. Vi som upplever det negativt kommer alltid att vara fler. Dina vänner är och kommer aldrig att vara ett alibi för din användning av n-ordet. 

Jag är inte heller någon ”politisk korrekt utövare av sanningen”, jag talar utifrån erfarenhet och direkt ifrån mina egna känslor. N-ordet har en väldigt negativ laddning. Denna laddning bottnar i hur ordet systematiskt använts till att underminera, undervärdera och utnyttja svarta. Det är fakta.

Att svarta fortfarande diskrimineras på strukturell nivå, inte bara i Sverige utan globalt, är också fakta. Det är svårare rent statistiskt att få jobb, göra karriär, att hitta boende, att få ett lån, att bli trodd av en polis, listan är lång. Och ju svartare du är, desto svårare blir det. Och du som nu tänker att det inte stämmer i Sverige, att vi står över dessa fördomar: googla ”Afrofobirapport” – läs statistiken, och återvänd till diskussionen sen. Att vi svarta, till råga på allt, ska behöva debattera och utbilda människor runt omkring oss – stora nyhetstidningar och andra som sitter på maktpositioner, gång på gång – om varför det aldrig är och aldrig kommer vara ok att skriva ut eller yttra n-ordet, det är inget annat än fruktansvärt respektlöst.

Och till er som nu i slutet av denna text inte kan låta bli att tänka: ”finns det inget vettigare att lägga energi på”, till er säger jag: lär er att hålla fler tankar i huvudet samtidigt, så kommer det gå lekande lätt att utveckla samhället på mer än en front i taget. Det ska vi väl kunna klara av, va?

AV

Kommentera

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.